Column


#BBA16

'Hoezo een bord voor je kop?'

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #BBA16.

Het was een ‘prachtige avond’, zo blikte @WouterMoraal terug. Afgelopen maandag vormde de Amsterdamse Stadsschouwburg het toneel voor de 2016-editie van de Big Brother Awards, het evenement waar traditiegetrouw de grootste privacyschenders in het zonnetje worden gezet. De twijfelachtige eer ging dit jaar naar minister Edith Schippers van Volksgezondheid en de gemeente Rotterdam, zo meldden heel veel twitteraars met als hashtag #BBA16.

‘Verkwanseling ziekenzorg’
Met 51 procent van de stemmen is minister Edith Schippers door het publiek tot winnaar verkozen vanwege haar voorstel voor een nieuwe Wet marktordening gezondheidszorg. Dit wetsvoorstel zorgt voor een uitbreiding van de mogelijkheid voor zorgverzekeraars om inzage te krijgen in de medische dossiers van patiënten. Dit om fraude aan te kunnen pakken. Het medische beroepsgeheim zou hierdoor echter in gevaar komen. “En daarom moet wet 33.980 niet zomaar in de Eerste Kamer aangenomen worden”, oordeelde @tasvw.

@NicoNijenhuis vond de reactie en afwezigheid van Schippers tijdens de awarduitreiking ‘tekenend’. De minister hield het namelijk bij een schriftelijke verklaring, want Schippers was natuurlijk niet blij nu ze voor de tweede keer in haar carrière werd uitgeroepen tot grootste privacyschender. Toch? @JanVenema9 had echter nieuws voor ons in petto: minister Schippers was juist heel erg blij met de Big Brother Award voor de ‘verkwanseling van ziekenzorg’.

Volgens @SarahTobee liet Schippers zelfs weten ‘trots’ te zijn op het ontvangen van de Big Brother Award. “Nu krijg ik de award omdat ik met behoud van het medisch beroepsgeheim het mogelijk maak dat gecontroleerd kan worden of zorg daadwerkelijk is verleend”, zo citeerde de Volkskrant de minister. “Zorggeld moet worden besteed aan zorg; goed op het premiegeld van mensen passen is mijn missie.”

“Zou ze de strekking van deze prijs wel helemaal snappen?”, vroeg @TanjadeWaal zich af. @JanVenema9: “Hoezo een bord voor je kop?” @RobsTwitts had wel erg drastische maatregelen voor de minister in gedachten: “Ik vertrouw erop dat de Big Brother Award rectaal wordt ingebracht. Onverdoofd.” Waarvan akte.

Meer prijzen
De Twittergemeenschap was aanzienlijk milder gestemd voor de gemeente Rotterdam die in 020 de ‘expertprijs’ in ontvangst mocht nemen. Volgens Bits of Freedom, de organisator van de Awards, is de gemeente Rotterdam ‘vaandeldrager’ als het gaat om het controleren van nieuwkomers bij de politie. Dit om ‘asociale, criminele of geradicaliseerde’ bewoners te weren uit bepaalde buurten. “Bits of Freedom verkoos deze genomineerde tot winnaar, omdat het past in een zorgelijke trend: mensen worden steeds vaker in risicoprofielen geplaatst, met ingrijpende consequenties, zonder dat inzichtelijk is op basis van welke gegevens dat gebeurt of duidelijk is of die gegevens kloppen.”

De positieve privacyprijs, de Felipe Rodriguez Award, ging naar Lilia Kai, developer bij Open Whisper Systems. Zij zorgden er dit jaar voor dat de privécommunicatie van meer dan een miljard WhatsApp-gebruikers in één klap écht privé blijft. Dankzij de versleuteling die ook achter hun eigen chatapp Signal zit, kan iedereen nu moeiteloos zonder meelezers met elkaar chatten. Een grote stap in de strijd tegen criminaliteit en massasurveillance.

De avond in Amsterdam bestond echter uit meer dan het overhandigen van awards. Zo was er een Big Brother-speech van @hansdezwart over gezichtsherkenning, een anonieme countryzanger met een even anoniem lied, de waakhondenuitlaatservice en de speech van Lilia Kai. “Veel redenen om de Big Brother Awards 2016 terug te kijken”, aldus @bitsoffreedom.


Lees meer over