Column


#CSBN2016

‘Hoe Nederlands is dit Cybersecuritybeeld?’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: het Cybersecuritybeeld Nederland 2016.

Het is inmiddels een standaardwerk onder de hoe-eng-is-cyber-onderzoeken: het Cybersecuritybeeld Nederland van het Nationaal Cyber Security Centrum. Van dit document verscheen deze week de 2016-editie, want ook dit jaar heeft het NCSC weer ‘een Cybersecuritybeeld van Nederland gemaakt’, zo meldde @LegianBE.

Opvallende ontwikkelingen
Eigenlijk had niemand verwacht dat in 2016 de zon was gaan schijnen in cybersecurityland. In cyber wordt altijd alles ‘steeds erger’, ‘steeds meer’ of ‘steeds doortrapter’, en dat beeld komt ook naar voren in het Cybersecuritybeeld 2016. Zo laat de Rijksoverheid in een nieuwsbericht weten dat beroepscriminelen zich steeds beter organiseren en van geavanceerde digitale aanvalsmethoden gebruikmaken. Naast de overheid waren bedrijven en burgers hiervan in toenemende mate het slachtoffer.

“Daarnaast is digitale spionage het afgelopen jaar toegenomen”, zo meldt de Rijksoverheid. “Deze spionage is gericht op politieke en economische informatie. Dit vormt een belangrijke bedreiging voor de nationale veiligheid en concurrentiepositie van Nederland. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben bijvoorbeeld spionage waargenomen bij Nederlandse bedrijven binnen de defensie-industrie en de topsectoren.”

Voor wie geen zin heeft om het hele 91 pagina’s tellend rapport te lezen, twitterde @NCSC_NL een visual waarin de vier opvallendste ontwikkelingen uit het rapport naar voren komen. Naast de betere organisatiegraad van de cybercriminelen en digitale spionage zijn dat malvertising en ransomware. “Ransomware is gemeengoed en is nog geavanceerder geworden.”

Overheid moet mee
Twitteraars die wel de moeite hadden genomen om het hele rapport te lezen, hadden nog wel wat kritiekpunten op het Cybersecuritybeeld Nederland. “Het Cybersecuritybeeld Nederland 2016 staat bol van de Amerikaanse voorbeelden”, zo merkte @CH_Cybercrime op. “Hoe Nederlands is het beeld dan nog?”

Uiteraard zullen de geschetste ontwikkelingen wereldwijd zichtbaar zijn, want ons stukje cyber houdt natuurlijk niet op in Vaals of Hoek van Holland. Neemt niet weg dat het Cybersecuritybeeld inzicht verschaft in waar we staan. “Het cybersecuritybeeld Nederland laat zien dat digitale risico's toenemen. Criminelen worden professioneler”, aldus @Rvenhoven. En volgens @ElwinVeldhuis laat het rapport zien hoe cybercrime de fysieke misdaad inhaalt.

“Dit jaarlijks Cybersecuritybeeld laat meer digitale dreiging zien. Niet alleen technologie ontwikkelt, overheid moet mee”, zo vond @ccQwestie. Dat vond ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff die het rapport in ontvangst nam. “Digitale veiligheid is een randvoorwaarde voor het veilig functioneren van onze samenleving en belangrijk voor het vertrouwen in de economie”, aldus Dijkhoff. “Op deze digitale dijkbewaking ga ik de komende tijd extra inzetten.”

Drie maatregelen
Volgens @Nederland_ICT luidde @dijkhoff zelfs de noodklok. “Daarom drie maatregelen om Nederland veiliger te maken.” De maatregelen waar @Nederland_ICT naar verwees, komen neer op het vervangen van de legacy, het creëren van een ‘digital trust centrum’ en het bevorderen van de toepassing van encryptie. Met name dat laatste onderwerp zal nog wel wat politiek gesteggel opleveren.


Lees meer over