Achtergrondartikel


Verslag Chaos Communication Congress, deel 1

Het plezier van samen knutselen

Wat gebeurt er als 12.000 nerds vier dagen samenkomen in een ruimte? En hoe groot is het zelf-organiserend vermogen van de Duitse hackerscene? Met deze vragen reisde ik tussen kerst en oud en nieuw af naar Hamburg voor de 33e editie van het Chaos Communication Congress, oftewel #33C3. Het thema dit jaar: Works for me.

Door Chris van ’t Hof

Wie het nieuws van nu of vroeger over het beruchte CCC erop naslaat, ziet vooral spraakmakende onthullingen van kwetsbaarheden. Ook dit jaar waren die er weer.

Internet of Things was ruim vertegenwoordigd. Netanel Rubin liet zien dat veel slimme meters zwakke encryptie hebben en vanaf straat te hacken zijn. Zijn claim dat hij daarmee ook je huis zou kunnen opblazen, was wellicht wat vergezocht, maar hij trok daarmee wel de aandacht van de internationale pers. Matt Knight, een zendradiofanaat, liet zien hoe hij afgevangen LoRa-signalen weet te ontcijferen. Voor ons best alarmerend omdat Nederland als een van de eersten landelijke dekking heeft voor deze Internet of Things-verbinding.

Boeiend was ook de presentatie van ‘Ray’: Lockpicking the IoT. Letterlijk. Hij had namelijk de Noke, een fysiek slot met Bluetooth, gekraakt. Eerlijk gezegd drong deze technische presentatie om 22.00 uur niet helemaal tot me door. Totdat de volledige zaal van 4000 man ging klappen en juichen bij een slide met een rijtje code. Erboven stond: “So here is the 0-day.” Daarna volgde een lowtech versie: gewoon met een magneetje over het slot rollen tot het opengaat. That works for me...

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht