Achtergrondartikel


Programmamanager Marcel van der Walle:

‘Het IT-landschap van NS is geweldig’

Het wordt wel het grootste IT-contract van Nederland genoemd: de uitbesteding van alle IT door de Nederlandse Spoorwegen aan het consortium van KPN, Motiv en Conclusion. “Maar om dit te laten slagen, moet je wel met een schone lei de outsourcing in”, aldus Marcel van der Walle, bij NS programmamanager ‘IT Transitie’. Reden voor een grote schoonmaak van het IT-landschap en het sluiten van elf datacenters.

We spreken de programmamanager op een even cruciaal als feestelijk moment in de ‘ontmanteling’ van in totaal elf datacenters, enkele dagen nadat het grootste datacenter van NS bezemschoon is opgeleverd. “Het is indrukwekkend wat we in Lelystad hebben geflikt”, zegt Van der Walle. “Nu hebben we nog twee datacenters te gaan.”

“Decommissioning to a next level”, zo noemt Van der Walle het zelf. De cijfers geven hem gelijk. Zo heeft NS ‘met honderden mensen’ in ruim drie jaar tijd 15.000 connectiviteitschanges doorgevoerd, 350 switches verwijderd, 151 applicaties uitgeschakeld, 650 servers verplaatst en ongeveer 2500 servers afgevoerd. Wat eerst verspreid stond over veertien datacenters komt nu sterk gevirtualiseerd op drie locaties samen. “In totaal ging het om zo’n 125.000 changes.”

Verstoring was een toprisico
“Wat de decommissioning indrukwekkend maakt, is dat we de changes eigenlijk zonder continuïteitsproblemen hebben doorgevoerd. We hebben vrijwel geen verstoringen gehad”, blikt Van der Walle terug. “Dat was belangrijk voor het project, want met verstoringen raak je direct de NS-dienstverlening en verlies je snel het vertrouwen binnen de organisatie. Dat was voor ons een toprisico.”

“Je moet er dan voor zorgen dat de voorbereiding van een change optimaal is”, stelt Van der Walle. Als voorbeeld geeft de programmamanager de verhuizing van de connectiviteit die ‘lastig’ was en waarbij Motiv een belangrijke rol heeft gespeeld. “We hadden te maken met applicatieketens die verspreid stonden over zeven datacenters in Duitsland, België en Nederland. Dat is één informatiestroom die je in zijn geheel moet beheersen tijdens een verhuizing. Succes is dan afhankelijk van een zeer gedegen voorbereiding.”

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht