Column


#Mobile malware

‘Het houdt niet op’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #malware voor mobiel.

“De cybercrimineel ziet toekomst in mobiele malware.” Dit concludeerde @MarqitNL op basis van het ‘Mobile Virusology’-rapport dat Kaspersky Labs deze week publiceerde. Volgens de virusbestrijder verdrievoudigde de hoeveelheid malware voor mobiele apparaten in 2015 en kregen we maar liefst 884.774 nieuwe kwaadaardige programma’s voor mobiele apparaten op ons dak.

Het rapport van Kaspersky Labs kreeg op Twitter veel aandacht. Onder anderen @robdalm, @WINMAG_Pro, @ittalentcollege en vriend van deze rubriek @LukasBouwman brachten de bevindingen onder de aandacht.

Overigens staat de bevinding van Kaspersky Labs dat de mobiele dreiging ons boven het hoofd dreigt te groeien, niet op zichzelf. Zo waarschuwde @SecurityVandaag vorige week al dat mobiele applicaties het nieuwe slagveld vormen. Dit was een van de bevindingen in het 2016 Cyber Risk Report van Hewlett Packard Enterprise.

Bankierentrojans
Daarnaast kwam ook nog het nieuws naar buiten dat het Anti-Malware Research Team van (wederom) Kaspersky Labs een van de gevaarlijkste Android-bankierentrojans ooit heeft gedetecteerd. De Acecard-malware zou in staat zijn om gebruikers van bijna 50 verschillende online financiële applicaties en diensten aan te vallen en kan de beveiligingsmaatregelen van de Google Play Store omzeilen. “Je vraagt je zo langzamerhand serieus af waarom mensen nog Androids kopen”, zo stelde @MoaskeFoto, om er de hashtag #hethoudtnietop aan toe te voegen.

Toevalligerwijs waarschuwde @FSecure_NL enkele dagen daarvoor nog dat we in 2016 moeten uitkijken voor ‘kwade betaalapps’ en beloofde ons de Top 10 Android-bedreigingen voor 2015. “Vorig jaar werkten de top Android-bedreigingen mensen tegen door het blokkeren van hun apparaten voor losgeld en het buit maken van geld door middel van een gefraudeerd sms-berichtje”, aldus de opstellers van de lijst.

BYOD grootste gevaar
“Maar wat kost zo'n malwarebesmetting nou precies je bedrijf?”, zo vroeg @Fraudehelpdesk zich af, om eraan toe te voegen dat een beveiligingsexpert uit de VS het heeft becijferd. @Fraudehelpdesk verwees daarbij naar een onderzoek van het Ponemon Institute getiteld ‘The Economic Risk of Confidential Data on Mobile Devices in the Workplace’. Hieruit blijkt dat een simpele besmetting al snel zo’n 10.000 dollar kost. Volgens Ponemon zit het meeste gevaar in het Bring Your Own Device-verschijnsel.

Vijf tips
Gelukkig was er niet alleen maar rampspoed op Twitter. Zo verblijdde @pchelpmee ons met vijf tips om je smartphone vrij te houden van malware. Bij enkele tips moesten we overigens wel even de wenkbrauwen fronsen. Zo wordt in een van de tips brandhout gemaakt van sms-authenticatie om vervolgens te pleiten voor het gebruik van securitytokens. Maar of dat nu haalbaar is voor alle apps op de smartphone? De opstellers van de tips hebben er zelf overigens ook niet alle vertrouwen in dat de tips gaan werken, getuige tip zes (de bonustip?): “Controleer uw telefoon op malware met een antivirus-app.”

 

 

 


Lees meer over