Column


#Brain

‘Het computervirus is jarig!’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #Brain.

Afgelopen dinsdag gingen de felicitaties uit naar Prinses Margriet (73), Dolly Parton (70) en het computervirus (30), en ze zijn allemaal nog springlevend. Helaas wel, moeten we in het geval van het computervirus zeggen.

Brain was dertig jaar geleden het eerste MS-DOS-virus dat de kop opstak, zo meldden onder andere @montelbaanbv, @BarnhoornKroep en @secwatched. De Twitteraars verwijzen daarbij naar artikelen op onder andere nos.nl, metro.nl en bnr.nl waarin de ontstaansgeschiedenis uit de doeken wordt gedaan.

Die geschiedenis begint in 1986 bij de Pakistaanse broers Basit en Amjad Farooq Alvi (zie ook de video) die met de beste bedoelingen een stukje software hadden ontwikkeld om piraterij tegen te gaan. Wat was bedoeld als waarschuwingstekst ging zich echter gedragen als een virus dat het master boot record (MBR) op harde schijven van IBM-pc’s aantastte. Het virus verspreidde zich via 5¼ inch-floppydisks en MS-DOS.

Springlevend

Hoewel Brain volgens Wikipedia is uitgestorven, kan dat helaas niet worden gezegd van het computervirus. “Het computervirus is jarig en nog springlevend!”, aldus @ISSA_NL_Chapter en @Bas4ever. Uiteraard is er in de afgelopen dertig jaar wel veel veranderd. Onder andere oud-commandant der Strijdkrachten @DickBerlijn vertelde erover bij @WNLopZaterdag, zo meldt @M_Trouwborst. Voor @tijdvoormax bood Jan Terpstra (@59B) van Hewlett Packard Enterprise (HPE) een inkijkje in dertig jaar computervirus.

Maar wat is er in die tijd precies veranderd? “Meer en betere virussen?”, zo vroeg @PieterHVNL zich af in reactie op een bericht van @ADnl. @ADnl verwijst in het Twitterbericht naar een artikel waarin een tijdperk wordt geschetst ‘van trage pc's naar harde criminaliteit’. “Tegenwoordig worden virussen eigenlijk altijd met criminele bedoelingen gemaakt”, zo schetst @OlafvM van Tweakers.


Lees meer over