Column


#hackalarm

‘Heeft het nog zin om te stemmen?’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week trok een ‘hackalarm op het Binnenhof’ alle aandacht.

“Ik droomde vannacht dat de verkiezingen van 2017 worden uitgesteld”, zo biechtte @erikjan op. @bakkerb007 hoopt maar al te graag dat die droom uitkomt. “Dat zou mooi zijn... Kunnen we gelijk de stemcomputers nog wat extra beveiligen met Russische Kaspersky-software en opnieuw inzetten.”

@erikjan was duidelijk naar bed gegaan met ‘het hackalarm op het Binnenhof’ nog vers in zijn geheugen. Nederlandse politieke partijen zijn namelijk door het Nationaal Cyber Security Centrum en de inlichtingendiensten gewaarschuwd voor de ‘dreiging van hacken’, zo wist @BartSchellekens op de vroege donderdagochtend te melden. De Telegraaf berichtte er ook over. “Met de Nederlandse verkiezingen in aantocht en de vermeende Russische hacks op de Democratische partij in de VS, waarmee de stembusgang daar beïnvloed werd, staat het onderwerp hoog op de agenda.”

Negen politici gehackt
@BartSchellekens kon toen niet vermoeden dat het hackalarm nog diezelfde dag af zou gaan. Waren het de Russen, die met hacks bij de SP een ‘regime change’ afdwingen of direct gaan voor de overwinning van Wilders? Het antwoord kwam van @UID_. “RTL Nieuws had twee journalisten en één dag nodig om negen politici te hacken. De Russen hebben teams die hier al jaren mee bezig zijn”, zo voegde deze twitteraar er als waarschuwing aan toe.

Een van de slachtoffers was SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij die zijn Twitter-account kennelijk niet zo goed had beveiligd. Namens hem hadden @danielverlaan, @siebesietsma en @rtlnieuws een tweet de wereld ingestuurd met de tekst ‘dit account is lek en dus gevoelig voor hackers’.

2FA redt Omtzigt
Volgens de geruchten was ook het Twitter-account van CDA’er Pieter Omtzigt gekaapt. @siebesietsma greep echter in: “Niet alle media berichten accuraat. Van @keesvdstaaij hackten we z’n Twitter-account, van @PieterOmtzigt z’n LinkedIn-account.” @PieterOmtzigt zei daar zelf over: “LinkedIn-account gebruik ik niet. Pogingen om in te loggen bij mijn Twitter en Facebook lukten niet.”

Het gebruik van two-factorauthenticatie (2FA) zou zijn redding zijn geweest. @ErikJonker: “Zo simpel is het vaak, two-factorauthenticatie aanzetten en je wordt vrijwel ongevoelig voor hackpogingen.”

Bewustwording is nodig
Kamervoorzitter Khadija Arib stelde prompt een team van deskundigen in om Kamerleden te ondersteunen en adviseren bij het beveiligen van hun sociale media-accounts. “Een goed initiatief”, vindt @keesvee. “Onderschatting biedt hackers kansen. Meer bewustwording is nodig!” @G_PR_0D9 lijkt er weinig vertrouwen meer in te hebben. “Heeft het nog zin te gaan stemmen in maart?”


Lees meer over