Column


#Gmail van #Kamp

‘Hallo Henk, je bent minister!’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: de #Gmail van #Kamp.

Twitter barstte gisteren uit zijn voegen toen bleek dat minister Henk Kamp e-mailberichten van zijn departement doorstuurde naar zijn eigen Gmail-adres. Of zoals @Kritiek101 het verwoordde: “Minister Kamp doet een Hillary’tje”, verwijzend naar Hillary Clinton die als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ook niet al te zorgvuldig omging met haar werkmail. “Een woordvoerder van zijn ministerie verklaart dat Kamp dacht dat Gmail stond voor Government Mail”, zo merkte @DickKraaij met gevoel voor humor op.

‘ICT-minister’
Volgens @axelarnbak kwam de zaak aan het rollen nadat ‘Minister Henk ‘Hillary’ Kamp’ in 2014 aangifte deed nadat zijn Gmail-account na een phishingaanval was gehackt. @tvdh_3 had opgevangen dat Kamp met de beschuldigende vinger wees naar Russen of Chinezen. “Lachwekkend. Hoe weet Kamp dat Russen of Chinezen achter de aanval zaten? Gmail kan ook zonder hack door de NSA gelezen worden.”

Volgens de Volkskrant kan Kamp zich in deze zaak in ieder geval moeilijk op zijn onwetendheid beroepen. Als minister van Economische Zaken is hij namelijk ook verantwoordelijk voor ICT. @bschuiling oordeelde dan ook vernietigend over het Gmail-gebruik van de minister. “Niet eens een brevet van onvermogen, maar een oase van stupiditeit.”

‘Ik doe het gewoon’
Maar wat schept de verbazing van @TheCelestine en @jeroenbb? Minister Kamp gaat gewoon door met het gebruik van Gmail voor communicatie met ambtenaren! “Als het om praktische redenen beter is om het te doen zoals ik het nu doe, dan doe ik dat”, zo citeert @arnoudwokke de minister. @WaldoAikema: “Wat is dat nou voor houding van een berispte minister?” @WouterWest probeert de minister nog wakker te schudden: “Hallo Henk, je bent minister! Gelden BIG of ISO 27092 niet voor u?”

Solidair met Groningen
Overigens waren er ook nog wel enkele twitteraars die enige coulance konden opbrengen voor minister Henk Kamp. @LarsEijssen vindt de ophef zelfs een beetje hypocriet. “Israël mag onze telefoons aftappen, maar dat Gmail de e-mail van Henk Kamp kan lezen, is een probleem.” Volgens @johandegoffau is Henk Kamp gewoon solidair met ‘zijn’ Groningen. “Zijn Gmail wordt vast opgeslagen in het nieuwe datacenter (van Google, red.) aldaar.”

@horselenberg begrijpt alle ophef niet zo goed. “Dus de Tweede Kamer denkt dat e-mail van de overheid beter beveiligd is dan Gmail? Ik durf het te betwijfelen.” Volgens @madiep ligt het probleem zelfs veel dieper: “Zie hier wat er gebeurt als IT-afdelingen (en bestuurders) niet met hun gebruikers meedenken.”


Lees meer over