Column


#hackwet

‘Hackwet straks weer intrekken’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week ging het opnieuw vooral over de ‘hackwet’.

Het werd nog even spannend, maar deze week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer dan toch in met de omstreden wet Computercriminaliteit III. Regeringspartijen VVD en PvdA, de christelijke partijen en drie eenmansfracties steunden de ‘hackwet’, die politie en justitie meer bevoegdheden geeft om verdachten te hacken. Daarvoor mogen ook achterdeurtjes gebruikt worden. Wel nam de Kamer een amendement aan dat ervoor zorgt dat kwetsbaarheden die nog niet bekend zijn bij de fabrikant (zerodays) zo snel mogelijk moeten worden gemeld. Een handreiking die voor privacyorganisaties niet ver genoeg ging.

Op Twitter klonk opnieuw felle kritiek van politici. Zo liet Marianne Thieme trots weten dat ze tegen had gestemd. “Zojuist tegen de hackwet gestemd! Veiligheid=privacy”, stelde de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. Matthijs Pontier van de Piratenpartij hekelde het feit dat een motie om geen zerodays in te kopen werd verworpen. “Sponsoren criminelen is dus OK voor PVV, VVD, CDA, PvdA, VNL, CU, SGP, enzovoorts”, twitterde hij venijnig. Kees Verhoeven van D66 kwam tot min of meer dezelfde conclusie. “Met de hackwet verergeren VVD, PvdA en CDA de cyberdreiging. Het inkopen van kwetsbaarheden maakt internet onveilig.”

@petrakramer wees erop dat de overheid 500.000 euro heeft geïnvesteerd in een fonds voor sterke encryptie. “En miljoenen in zerodays.” Scherp. Maar misschien wel de scherpste analyse kwam van Werner Vogels. “If there is one thing the voting for the Dutch hackwet shows us, is that we really need to beef up general education about cybersecurity”, aldus de CTO van Amazon. Blendle-oprichter Alexander Klöpping haalde net als vorige week hard uit naar twee partijen in het bijzonder. “Dit is zo dom. Zo dom. En de Kamerleden van de VVD en CDA wisten overduidelijk te weinig van techniek om dit echt te kunnen beoordelen.”

Het getouwtrek over de hackwet zit er voorlopig op. Maar er is hoop voor de tegenstanders, want de verkiezingen zijn in aantocht. @PrivacyBaro toont zich strijdlustig: “Als iedereen bij de verkiezingen goed stemt, kan #hackwet straks weer worden ingetrokken.”


Lees meer over