Column


IT-jurist Peter van Schelven over...

Aanbestedingen, privacy en security

Het is een bekend verschijnsel binnen veel overheidsinstanties: medewerkers van de afdeling inkoop en aanbestedingen praten niet of nauwelijks met hun collega’s die verantwoordelijk zijn voor privacy en security. Binnen grote organisaties kijken medewerkers niet zelden weinig verder dan het veilige eilandje van hun eigen afdeling. Voor de organisatie zelf is zoiets risicovol gedrag.

Als een overheidsinstantie het drieluik van privacy, security en aanbestedingen niet of niet tijdig coördineert, dan zet zij de deur open voor juridisch gedonder. Benedenmaatse praktijken rondom het gebruik van bewerkerscontracten in de publieke sector in ons land maken dat duidelijk. Wat is er aan de hand?

Transparantie bij uitvraag
Overheidsinstanties en veel andere (semi-) publieke instellingen die een product of dienst willen aanschaffen, zijn gebonden aan elementaire spelregels uit het aanbestedingsrecht. Die regels beogen fair play op de overheidsmarkt te bevorderen. Zo geldt onder meer dat instanties die iets willen inkopen, bij hun uitvraag voldoende transparant naar geïnteresseerde marktpartijen dienen te zijn. De achterliggende gedachte is een heel eenvoudige: alle bedrijven die met een offerte willen inschrijven op een te vergeven overheidsopdracht moeten eenvoudigweg dezelfde kansen hebben. Daarom moet voor iedereen in de markt op voorhand in gelijke mate duidelijk zijn wat de condities van de opdracht zullen zijn. Voor alle partijen die een opdracht in de wacht willen slepen, moeten om diezelfde reden de voorwaarden gelijk zijn.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht