Achtergrondartikel


Deze SecurityVandaag-artikelen waren populair in 2016

Fugro, bol.com en paranoia

Op deze eerste werkdag van 2017 maken we nog even de balans op: welke artikelen op SecurityVandaag werden in 2016 het meest gelezen? De top-5 ziet er als volgt uit:

1. Interview met Gerko Baarslag van Fugro
De lijst met ‘best gelezen artikelen in 2016’ kent een duidelijke winnaar: het interview met Global CIO Gerko Baarslag van Fugro. Dit artikel leverde met grote afstand de meeste ‘clicks’ op. Was het het aanstekelijke enthousiasme van Baarslag dat al van de foto (zie hierboven) af spat? Zijn pleidooi voor ‘de cloud’? Of zijn visie op ‘cloudsecurity’?

2. ‘Een gezonde dosis paranoia houdt me scherp’
Zou de dramaserie ‘Als de dijken breken’ een tweede seizoen krijgen? Cindy Segond von Banchet van Check Point schetste in de zomer van 2016 alvast het scenario. “Wat als een kwaadwillende hacker vannacht ineens de sluizen van de Deltawerken op afstand kan bedienen, ze één voor één opengooit en zo heel Nederland onder water kan laten lopen?”

3. Interview met Jurrie van Rooijen en Michiel van Es van bol.com
Heel wat bezoekers van SecurityVandaag waren nieuwsgierig naar de security-inspanningen van bol.com. Want hoe voorkom je dat een hogesnelheidstrein uit de bocht vliegt? “De kunst is om de snelheid hoog te houden en tegelijkertijd de risico’s te mitigeren”, stelde IT-directeur Jurrie van Rooijen.

4. Video-interview met Barry Dukker van Defensie
SecurityVandaag haalde in 2016 verschillende security-experts voor de camera, zoals HPE’s Tim Grieveson, Peter Groen van NIBC en Marcel van Galen van de Qiy Foundation. Het video-interview met Barry Dukker, bij Defensie Senior Innovatiemanager op het gebied van IAM, viel echter het meest in de smaak.

5. ‘Hacken kernreactor is een realistisch scenario’
“Wakker lig ik niet snel”, zo liet Cyber Security Expert Rickey Gevers weten in onze rubriek ‘3 vragen aan...’. Wel maakt hij zich ‘ernstig zorgen’ over de actuele cybersecuritystatus van alle momenteel aan het internet gekoppelde apparaten. “Een energiecentrale in Nederland hacken en de stroom uitzetten? Vraag een Oekraïner maar eens hoe realistisch dat scenario is.”


Lees meer over