Column


#DeleteFacebook

‘Facebook is al jaren de sleepwet’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Twitteraars riepen deze week massaal op tot het verwijderen van Facebook-accounts. Aanleiding is het schandaal rondom data-analysebedrijf Cambridge Analytica.

We zouden bijna medelijden krijgen met Facebook-topman Mark Zuckerberg. Zijn bedrijf ligt zwaar onder vuur na onthullingen van een klokkenluider over Cambridge Analytica, dat gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers heeft misbruikt om politieke campagnes te beïnvloeden. Het aandeel Facebook kelderde op de beurs, een groep investeerders eist via de rechter compensatie voor de koersval, diverse toezichthouders kondigden een onderzoek aan en nu is ook nog de hashtag #DeleteFacebook trending op Twitter.

‘Wat een rust’
Zuckerberg heeft uitgebreid excuses aangeboden voor de gang van zaken. Opvallend genoeg zegt hij tegen The New York Times ook dat er geen ‘betekenisvol aantal’ gebruikers gehoor heeft gegeven aan de oproep. Toch staat Twitter aardig vol met reacties van kersverse ex-gebruikers. Voor de meesten lijkt het geen groot gemis. “Heerlijk, wat een rust”, schrijft @lindamkro. “Had ik veel eerder moeten doen.” @rdanklof kan ook prima zonder. “Ben nu precies 24 uur weg van Facebook, en heb helemaal niks gemist.”

Sommige twitteraars zien het schandaal als een bevestiging dat ze de juiste keuze hebben gemaakt. “Ik heb m’n account 2 jaar geleden verwijderd. Geen seconde spijt van gehad”, laat @Remav1c weten. “Weet je wat ook helpt?”, twittert @martijnsjoerd. “Nooit aan Facebook zijn begonnen.” Uiteraard zijn er ook gebruikers die nog twijfelen. Of zelfs compleet in de war raken, zoals @VlaggetjeHier: “Ja HALLOOO!!! Heb ik sinds een maand eindelijk Facebook, begint iedereen dat ik het nu weer moet verwijderen.”

Gratis bestaat niet
Een enkeling begrijpt de plotselinge verontwaardiging niet. “Sorry, maar ik moet toch een beetje gniffelen om die mensen die ineens meedoen aan #deletefacebook”, aldus @popovits. “Jarenlang nooit gebruiksvoorwaarden lezen en dan nu ineens zo verbaasd zijn dat ze ermee stoppen. Dit had je al lang kunnen weten.” @Jeroen_Lampe bekijkt de vermeende Facebook-exodus van de zonnige kant. “Het goede van #DeleteFacebook? Dat mensen eindelijk beseffen dat ZIJ ZELF het product zijn als een dienst gratis is.”

In de week van het raadgevend referendum mag een vergelijking met de ‘sleepwet’ natuurlijk niet ontbreken. “Wat heb ik gemist?”, vraagt @dennbosss zich af. “Waarom wil iedereen ineens massaal Facebook verwijderen vanwege privacyredenen maar stemt 47% voor de nieuwe WIV?” @Vester71 houdt het kort en bondig. “Facebook is al jaren de sleepwet.”

Lees meer over