Column


Column Friederike van der Jagt

Even Den Haag bellen!

De weersvoorspellingen beloven een stralend Hemelvaartweekend. Zoals u van mij gewend bent, ben ik niet te beroerd om u voor deze vrije zomerse dagen van wat leesvoer te voorzien. Deze keer valt mijn keuze op het jaarverslag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat vorige week verscheen.

In tegenstelling tot menig onderzoeksrapport van de AP is het jaarverslag een prima leesbaar stuk met mooie visuals geworden, waarin alle privacyhoogte- en -dieptepunten netjes op een rijtje worden gezet. Wat opvalt, is dat de AP niet alleen melding maakt van onderzoeken die zijn uitgevoerd, maar steeds ook per onderwerp een overzichtelijk rijtje tips geeft. Zo vindt u een handig lijstje met voorwaarden voor wifi-tracking, de belangrijkste eisen die aan het screenen van sollicitanten worden gesteld en de do’s en don’ts voor het gebruik van wearables op de werkvloer.

Waar relevant zijn links naar de bijbehorende onderzoeken, beleidsregels of andere informatie van de AP opgenomen. Het jaarverslag zelf bevat weinig verrassingen: datalekken blijken met name veroorzaakt te worden door menselijk falen (vergeten te BCC’en in een mail, verlies van laptops, telefoons en USB-sticks) en zowel gemeenten als werkgevers hanteren nog te vaak de toestemming van de betrokkene als verwerkingsgrond, terwijl er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht