Column


Column Friederike van der Jagt

Even Den Haag bellen!

De weersvoorspellingen beloven een stralend Hemelvaartweekend. Zoals u van mij gewend bent, ben ik niet te beroerd om u voor deze vrije zomerse dagen van wat leesvoer te voorzien. Deze keer valt mijn keuze op het jaarverslag van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat vorige week verscheen.

In tegenstelling tot menig onderzoeksrapport van de AP is het jaarverslag een prima leesbaar stuk met mooie visuals geworden, waarin alle privacyhoogte- en -dieptepunten netjes op een rijtje worden gezet. Wat opvalt, is dat de AP niet alleen melding maakt van onderzoeken die zijn uitgevoerd, maar steeds ook per onderwerp een overzichtelijk rijtje tips geeft. Zo vindt u een handig lijstje met voorwaarden voor wifi-tracking, de belangrijkste eisen die aan het screenen van sollicitanten worden gesteld en de do’s en don’ts voor het gebruik van wearables op de werkvloer.

Waar relevant zijn links naar de bijbehorende onderzoeken, beleidsregels of andere informatie van de AP opgenomen. Het jaarverslag zelf bevat weinig verrassingen: datalekken blijken met name veroorzaakt te worden door menselijk falen (vergeten te BCC’en in een mail, verlies van laptops, telefoons en USB-sticks) en zowel gemeenten als werkgevers hanteren nog te vaak de toestemming van de betrokkene als verwerkingsgrond, terwijl er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie.

Bikiniproof
Staat er dan niets nieuws in het jaarverslag? Jawel hoor, juist de voorbeelden van de frontofficemedewerkers van de AP geven een mooi inkijkje in de dagelijkse praktijk van de AP. Zo was er een werkgever die in ruil voor een theaterbon de Body Mass Index van zijn werknemers verwerkte, om hen zo te stimuleren om af te vallen. Het idee dat mijn werkgever zou gaan bepalen of ik bikiniproof ben of niet, klinkt mij toch wat creepy in de oren. De werkgever vond dat dit best kon, want hij had immers toestemming van zijn werknemers.

Een alert OR-lid was het hier niet mee eens en meldde de zaak bij de AP. Het doel van de werkgever, gezonde werknemers, kon ook op een andere manier worden bereikt: de werkgever betaalt voortaan een traject voor werknemers die willen afvallen, maar krijgt geen inzicht meer in de gezondheidsgegevens van zijn werknemers.

Privacyverordening
Naast deze voorbeelden besteedt de AP ook ruim aandacht aan de nieuwe Privacyverordening. 25 mei 2018 nadert immers met rasse schreden en u heeft nog een jaar de tijd om alles in orde te maken. Toch is de precieze uitwerking van de regels veelal nog onduidelijk en is de Uitvoeringswet AVG nog altijd niet bij de Tweede Kamer ingediend. De AP is zich hiervan bewust en geeft aan dat zij meer voorlichting gaat geven aan burgers en organisaties. Zij heeft hiertoe een speciaal telefoonnummer geopend: 0900-2001201.

Ik weet het, dit klinkt te mooi om waar te zijn…. Want als u dacht dat u met een prangende AVG-vraag direct aan de bel kunt trekken, moet ik u uit de droom helpen. Blijkbaar heeft iedereen bij de frontoffice van de AP op woensdag een parttimedag, want het genoemde nummer is alleen bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 uur tot 12 uur, ja u leest het goed: 8 uur extra voorlichting per week…

Als u al eens heeft geprobeerd om tijdens het telefonisch spreekuur contact op te nemen met de AP, weet u dat dit nogal een uitdaging kan zijn. Maar ja, iets is beter dan niets en de AP vermeldt dat de openingstijden van dit spreekuur ‘het komende jaar’ worden uitgebreid. Laten we het hopen. Wellicht heeft een nieuw kabinet hier nog een financiële bijdrage voor over, zodat voor privacyvragen straks geldt: even Den Haag bellen!


Lees meer over