Column


IT-jurist Peter van Schelven over...

Europese exportregels voor IT-security fors aangescherpt?

Enige dagen terug is een document uitgelekt dat duidelijk maakt dat de Europese Commissie de exportregels voor strategische IT-producten en -software naar afnemers in bepaalde landen in de wereld aanzienlijk wil gaan uitbouwen. De wijziging van de Europese wetgeving die de Commissie met dit document voor ogen heeft, vraagt om stevige aandacht van de IT-security-industrie in Europa. De voorgenomen aanpassingen zijn namelijk fors. De verwachting is dat het uitgelekte document volgende maand officieel in omloop wordt gebracht. 

Al decennia bestaat er zeer complexe regelgeving die de uit-, in- en doorvoer van goederen en technologie die gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden of die een ‘dual use’-karakter hebben, aan een uitgebreid systeem van overheidscontrole onderwerpt. Tot die goederen behoort sinds jaar en dag bepaalde encryptiesoftware.

Het doel van deze wetgeving is - kort gezegd - het voorkomen dat deze goederen en technologie om redenen van veiligheid of vanwege internationale handelsafspraken in handen van ‘fout volk’ of dubieuze regimes elders in de wereld terechtkomen. De juridische complexiteit ligt vooral bij de zogeheten ‘dual use items’; goederen en technologie die voor zowel keurige burgerlijke als foute militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht