Column


IT-jurist Peter van Schelven over...

EU-US Privacy Shield: stand van zaken?

Export van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten houdt de gemoederen in Europa sinds jaar en dag bezig. Met name voor duizenden in Europa gevestigde bedrijven met een hoofdkantoor aan de andere kant van de oceaan levert het thema hoofdbrekens op. Maar ook wereldwijd opererende cloudproviders van Amerikaanse komaf worstelen ermee.

Waarom? De reden is eenvoudig: de Europese privacywetgeving verbiedt in beginsel de export van persoonsgegevens naar de VS en dat is uiteraard een beperking van jewelste, zowel juridisch als economisch. Iedere organisatie in Europa die deze beperking schendt en ongeautoriseerd persoonsgegevens naar de VS stuurt, stelt zich bloot aan het risico van boetes en aansprakelijkheid. Daarbij moet bovendien voor ogen worden gehouden dat in privacytechnische zin al snel sprake is van export van data. Ook als bijvoorbeeld een IT-provider wordt ingeschakeld die in het kader van 24/7-service vanuit de VS toegang heeft tot een in Europa geplaatste database, hebben we juridisch gezien met export van data van doen.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht