Achtergrondartikel


Jurrie van Rooijen en Michiel van Es van bol.com:

‘Er is altijd een toets vanuit security’

Innovatie en een continue verbetering van de dienstverlening staan hoog op de agenda bij bol.com. “De kunst is om de snelheid hoog te houden en tegelijkertijd de risico’s te mitigeren”, stelt IT-directeur Jurrie van Rooijen. Om te voorkomen dat de trein ‘uit de bocht vliegt’ implementeerde bol.com een eigen tool voor het geautomatiseerd uitvoeren van de controls.

Zo’n vijftig Scrum-teams werken bij bol.com dagelijks aan het verbeteren van de klantervaring. “De meeste mensen die bij bol.com werken, zijn bezig met nieuwe dingen”, aldus Jurrie van Rooijen, IT-directeur bij bol.com. Ze werken bijvoorbeeld aan de mobiele site, mobiele apps, het verbeteren van de logistieke processen of aan het bol.com-verkoopmodel. “Een echte bol.com’er neemt zelf het initiatief.”

Aan de securityprofessionals van bol.com de taak om de teams te helpen bij het ‘embedden’ van de security in de projecten. “Wat wij graag willen, is dat de teamleden zelf het ‘ownership’ hebben over security”, aldus Van Rooijen. “De security-engineers helpen de teams die verantwoordelijk zijn voor processen en systemen om met security-oplossingen te komen. Het zijn geen politieagenten die alleen maar wijzen op wat er niet goed is, maar ze zitten echt in de helpende modus. Dat is iets anders dan zeggen: dit is niet goed en dit is niet goed, prettige wedstrijd.”

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht