Column


IT-jurist Peter van Schelven over...

Eigendom van data: een placebo in de cloud?

“Opdrachtgever blijft te allen tijde eigenaar van de bij de provider ingevoerde gegevens.” Bepalingen van deze strekking komen in heel wat cloud- en hostingcontracten voor. Ze geven de afnemer van cloud- en hostingdiensten naar het lijkt een veilig gevoel. Maar wat zijn die woorden nou eigenlijk waard?

Een contractsbepaling die zegt dat een opdrachtgever altijd eigenaar blijft van zijn digitale data die op de server van een provider staan, gaat uit van de aanname dat digitale data voorwerp van eigendom kunnen zijn. Die juridische aanname klopt echter niet. Immers, het Burgerlijk Wetboek bepaalt klip-en-klaar dat alleen ‘zaken’ object van eigendom kunnen zijn.

Stoffelijke dingen
Het merendeel van de juristen in ons land stelt zich op het standpunt dat digitale data geen zaken zijn. Zaken zijn volgens de wet stoffelijke dingen en daar vallen dus tafels, auto’s, huizen en theekopjes onder, maar digitale data niet. Digitale data worden voor onstoffelijk gehouden. Slechts een zeer kleine minderheid van juristen in Nederland – waaronder ook ikzelf – verdedigt dat digitale data wel zaken kunnen zijn, maar u doet er om redenen van zekerheid verstandig aan die minderheid niet te volgen. De ‘mainstream’ onder mijn vakgenoten zegt dat data niet onder zakenrechtelijk eigendom kunnen vallen.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht