Column


#Burgers tegen Plasterk

‘Een teleurstellend arrest’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week trok de coalitie ‘Burgers tegen Plasterk’ de nodige aandacht.

“We hebben verloren”, verzuchtte IT-journalist en ‘Big Wobber’ @brenno. De AIVD en MIVD mogen namelijk gegevens blijven uitwisselen met buitenlandse diensten, zo heeft het gerechtshof Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door ‘Burgers tegen Plasterk’. “Buitenlandse diensten handelen niet illegaal bij het vergaren van gegevens”, zo oordeelde het Hof volgens @Paapst.

Schending grondrechten
‘Burgers tegen Plasterk’ vertegenwoordigt onder meer Privacy First, de Nederlandse Vereniging voor Journalisten en de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten. Deze coalitie vindt dat de Nederlandse staat moet stoppen met het gebruiken van gegevens die niet in overeenstemming met de Nederlandse wet zijn verkregen door buitenlandse inlichtingendiensten. Volgens de aanklagers schendt met name de NSA de grondrechten van burgers.

Volgens het Hof zijn er echter onvoldoende aanwijzingen dat grondrechten worden geschonden. “Een teleurstellend arrest”, concludeerde @bureauBrandeis dat de coalitie bijstond. “De modus operandi van de diensten is geheim. Die geheime werkwijze lijkt nu ook de redding te zijn van de Nederlandse Staat”, zo stelt bureau Brandeis in een bericht op zijn website. “Juist omdat de werkwijze geheim is, is de coalitie er volgens het Hof niet in geslaagd concrete schendingen van grondrechten aan te tonen in de samenwerking tussen de buitenlandse en Nederlandse diensten.”

In cassatie
“Alle vorderingen ‘Burgers tegen Plasterk’ zijn afgewezen”, zo noteerde @villamedia. Maar er is nog hoop. “De coalitie Burgers tegen Plasterk gaat in cassatie bij de Hoge Raad”, aldus @Advocatenorde. Wordt dus vervolgd.


Lees meer over