Column


#regeerakkoord en #cybersecurity

Een stille dood?

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week veel aandacht voor het regeerakkoord en de plannen van het kabinet op het gebied van cybersecurity.

Ging @edwinf daar even finaal over zijn nek. “Gatver. In het regeerakkoord wordt gewoon gesproken over ‘cyberhygiëne’ als synoniem voor veilig internet.” Het woord ‘cyber’ valt in totaal 8 keer, zo bleek uit de ‘woordenteller’ van @danielverlaan. “Cyber: 8x, Privacy: 5x, Internet: 3x, Wraakporno: 1x, Security: 6x.”

Gematigd positief
Al die aandacht voor cybersecurity stemde de Twitter-gemeenschap redelijk tevreden. “IT-deskundigen en cyberexperts zijn (gematigd) positief over digitalisering en cybersecurity in het regeerakkoord”, zo constateerde ook @KeesVee, alias D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Tot deze conclusie kwam hij na het lezen van een artikel op Motherboard.

@Nederland_ICT noemde het zelfs een ‘optimistisch regeerakkoord met aandacht voor cybersecurity, onderwijs en digitale overheid’. Volgens @TNO_pers kiest het nieuwe kabinet in dit regeerakkoord voor cybersecurity: “IoT-standaarden, veiligere software, versterken NCSC, meer cyberonderzoek en gedrag/cyberhygiëne.” @NRC: “In het regeerakkoord wordt structureel 95 miljoen euro gereserveerd voor cybersecurity.”

Hoogtepunten
Verhoeven was niet te beroerd om alle cyberhoogtepunten (sorry @edwinf) nog even op een rijtje te zetten. Zo belooft het akkoord naast meer geld voor cybersecurity ‘testlocaties voor drones, meer geld voor privacywaakhond AP, geen hacksoftware (zerodays) voor algemeen gebruik politie, behoud van de sterkste encryptie, standaarden voor IoT-apparaten, versterking van het NCSC en een softwareaansprakelijkheid’.

Bij dat laatste punt plaatste @petervschelven gisteren nog wel zijn bedenkingen. “Ik sluit niet uit dat het plan een stille dood sterft.” @cryptoron had nog een vraag. “Regeerakkoord: 3 miljoen per jaar voor Ministerie Algemene Zaken. Gaat daarvan eindelijk de regie komen op cybersecurity voor Nederland?”


Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over