Column


#FBIvsApple

‘Een heel raar verhaal’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #FBIvsApple.

Of toch #AppleVsFBI? “De Zaak #AppleVsFBI draait zich om: Apple gaat nu achter de FBI aan”, zo merkte @_eefj woensdag op.

Wekenlang stonden de FBI en Apple lijnrecht tegenover elkaar. De Amerikaanse overheidsdienst eiste dat het toegang zou krijgen tot de iPhone van een van de terroristen die in december vorig jaar in San Bernardino veertien mensen doodschoten en 22 anderen verwondden. Volgens Apple zou het opheffen van de beveiliging een ongewenst precedent scheppen, dat er ook voor zorgt dat alle andere iPhones minder goed beveiligd zijn. Volgens @aboutiphone zouden Apple-technici zelfs ontslag nemen als de FBI zijn zin zou krijgen.

Omdat Apple halsstarrig bleef weigeren, spande de FBI een rechtszaak tegen de mobieltjesfabrikant aan om toegang tot de iPhone af te dwingen. Maar waarom eigenlijk? Volgens Edward Snowden heeft de FBI Apple niet nodig om de iPhone te kraken, zo merkte @demorgen op. “Zeg ik iets heel geks als ik vermoed dat de FBI al lang ‘in’ die bewuste iPhone kan kijken maar het alleen nog moet legaliseren?”, aldus @ButcherJF.

FBI krijgt hulp
Nee hoor @ButcherJF, die gedachte vinden wij helemaal niet gek. Toch bleek enkele dagen later dat de FBI wel degelijk de hulp nodig had van ‘een derde partij’. Volgens @iCulture had de inlichtingendienst de hulp ingeschakeld van het Israëlische bedrijf Cellebrite en de rechtszaak tegen Apple maar even afgeblazen. “Zo werkt dat dus! Als jij het niet doet, regel ik het wel anders!”, zo luidde het heldere commentaar van @birdie_birdy.

Cellebrite had de klus vervolgens snel geklaard. “FBI kraakte dé iPhone – mogelijk door 'NAND-mirroring'?”, zo meldde @Computhing, met verwijzing naar een officieel document waarin de kraak wordt bevestigd. “Het is gebeurd: de FBI unlockt de iPhone van San Bernardino-schutter zonder hulp van Apple”, zo moest ook @TechMonkeyBE concluderen. Volgens @NPORadio1 werd voor het kraken van de iPhone gebruikgemaakt van een beveiligingsprobleem. “Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat iOS 9.4 uit is (met fix voor gebruikte beveiligingsprobleem)”, aldus @Schellevis.

“Kan de FBI nu iedere iPhone kraken?”, zo vroeg @Fubarro zich terecht af na het lezen van een artikel op Trouw.nl. Nou, sterker nog: de FBI heeft de smaak helemaal te pakken en hoopt nu ook enkele vastgelopen moordzaken op te lossen door te gaan spitten in de iPhones van vermoedelijke moordenaars. “Ze gaan helpen om twee toestellen te ontgrendelen in een moordzaak in Arkansas uit juli vorig jaar”, zo meldde @iCulture.

Wat heeft de FBI gedaan?
Advies aan de politie van Arkansas om de iPhones na ontgrendeling weer snel af te pakken van de FBI. In het geval van de iPhone van de San Bernardino-schutter zou de FBI namelijk tijdens het uidelen van high-fives per ongeluk een glas water over het toestel heen hebben gegooid waardoor het apparaat ‘permanent onbruikbaar’ zou zijn geworden. Een ‘raar verhaal’, moest @kayotickitchen concluderen. “Heel raar”, voegde @ZINplicity toe. Gelukkig betrof het hier satire, waarvan je stiekem hoopt dat er een kern van waarheid in zit.


Lees meer over