Column


3 vragen aan… Cindy Segond von Banchet

‘Een gezonde dosis paranoia houdt me scherp’

Cindy Segond von Banchet heeft vertrouwen in de toekomst van cybersecurity. De major accountmanager banking & finance bij Check Point verwacht dat publieke en private partijen steeds meer samen zullen optrekken in de strijd tegen cybercrime. “Het delen van threat intelligence en het bundelen van krachten staat centraal.”

Waar ligt u wakker van?
“Heel veel, als het om cybersecurity gaat. En het is ook enigszins inherent aan mensen die werkzaam zijn in de cybersecurity-industrie, denk ik. Een gezonde dosis paranoia houdt een securityprofessional scherp. Ik bedenk me weleens: wat als een kwaadwillende hacker vannacht ineens de sluizen van de Deltawerken op afstand kan bedienen, ze één voor één opengooit en zo heel Nederland onder water kan laten lopen? Of wat nu als ik morgenochtend wakker word, mijn Twitter-account gehackt blijkt te zijn en er allerlei nare tweets uit mijn naam de wereld in worden gebroadcast?

Ik moet er niet aan denken, zeg. Maar ik zou ook nachtenlang wakker kunnen liggen van andere maatschappelijk gerelateerde onderwerpen als cyberbullying, human trafficking, hacktivism, de undergroundscene van bitcoins en zwendelarij van phishingwebsites die onschuldige burgers en consumenten raken.”

Wat doet u om weer goed te slapen? 
“Ik heb gelukkig een goed relativeringsvermogen. De wetenschap dat er beveiligingsoplossingen (ICS/SCADA) zijn voor kritieke infrastructuren als de Deltawerken geeft mij rust. Verder vind ik het belangrijk om je continu bewust te zijn van veiligheid, zowel offline als online. Of ik nu handel vanuit mijn beroep als securityprofessional of als burger/consument. Een voorbeeld: wanneer ik de deur van kantoor of de voordeur van mijn huis achter me dichttrek, draai ik ‘m standaard nog eens extra in het slot. Zo bewust ga ik ook om met digitale deuren. Ik wijzig periodiek mijn wachtwoord en lock mijn laptop als ik even wegloop. En als de webbrowser mij vraagt of mijn wachtwoord opgeslagen moet worden nadat ik heb ingelogd bij een webwinkel, klik ik standaard op ‘nooit’. Ik moet bekennen dat ik niet echt last heb van slaapproblemen. De dagelijkse interactie met eindgebruikers, partners, collega’s en vakgenoten draagt hieraan bij. Wij hebben allemaal hetzelfde doel: een veilige online samenleving.”

Hoe ziet de securitywereld er over 10 jaar uit? 
“Cybercrime is nu al een volwassen industrie. Je hoeft geen whizzkid of genius te zijn om cybercriminaliteit uit te kunnen voeren. Malware-as-a-Service is voor iedereen beschikbaar. De komende tien jaar blijven dergelijke cyberdreigingen zich razendsnel ontwikkelen. Nu zijn veel organisaties nog bezig met het adopteren en implementeren van Software Defined (Datacenter, Storage, Networking)-oplossingen. Anno 2026 zal het gros van de IT-infrastructuren daadwerkelijk software defined zijn en zal IT veelvuldig als een pay-per-usedienst afgenomen worden. Geïntegreerde en hybride vormen van IT-oplossingen zijn over 10 jaar commodity. Security als schil om dit alles heen zal meegaan met de tijd en al deze ontwikkelingen. Het tempo van cyberthreats bijhouden en je organisatie beschermen is niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Het toepassen van ‘multi-layered’ security en inzetten van threat prevention-oplossingen stelt organisaties hiertoe in staat. Over 10 jaar zul je ook meer participaties, partnerships en allianties zien. Het delen van threat intelligence en het bundelen van krachten staat centraal. De publieke en private sector gaan hand in hand met elkaar de strijd aan tegen cybercrime.”


Lees meer over