Column


#petya

‘Dooft Petya uit?’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week uiteraard aandacht voor het Petya-virus. Twitter bood een aardig inkijkje in hoe de aanval zich ontwikkelde, en hoe beetje bij beetje meer bekend werd over de werkwijze van de aanvallers en de mogelijke motieven.

“Opgelet voor het Petya-cryptolockervirus. Zorgt ervoor dat je totale harddisk geëncrypteerd wordt”, zo waarschuwde @AllBuro. Maar ja, dat deed deze twitteraar in april 2016 en iedereen was deze tweet natuurlijk al lang weer vergeten toen dinsdag Petya (of ‘NotPetya’) mondiaal toesloeg. Volgens @RichardLamb regelrechte ‘cyberwar’ waarbij wederom gebruik wordt gemaakt van de EternalBlue-exploit en de kwetsbaarheid MS17-010 in Microsoft Windows. “Zoiets als bij WannaCry.”

Waar WannaCry Nederland relatief ongemoeid liet, trok Petya vanuit Oekraïne al snel op naar de Lage Landen. @WINMAG_Pro haalde cijfers van ESET aan waaruit blijkt dat Nederland zelfs in de top 5 van getroffen landen staat. Meerdere grote bedrijven hadden last van de ransomware. Volgens @FlowsInfo waren er door de cyberaanval 100.000 pakjes gestrand bij TNT/FedEx in Luik. @transport online meldde een dag na de massale uitbraak dat de containerterminals van APM nog altijd dicht waren.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht