Column


#SaferInternetDay

‘Don’t be click mad’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het 'beveiligingssentiment' in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #SaferInternetDay.

Was dat even schrikken, om vroeg in de morgen met “hé pannenkoek” te worden aangesproken. Het zal u misschien zijn ontgaan, maar afgelopen dinsdag was het Pancake Day, wat op Twitter leidde tot een stortvloed aan recepten voor stevige, hartige en zoete pannenkoeken. @Zeewierwijzer tipte zelfs een recept voor pannenkoeken met zeewierreepjes.

Maar of het nu slim is om op al die linkjes voor kookrecepten te klikken? Wie afgelopen dinsdag naast #PancakeDay ook de hashtag ‘SaferInternetDay’ heeft gevolgd, kreeg nog eens op het hart gedrukt dat in het wilde weg op linkjes klikken zeker geen strak plan is. Of zoals hacker Captain Crunch het onlangs tijdens een interview met SecurityVandaag al mooi verwoordde: “Don’t be click mad.”

Tips
In meer dan honderd landen in de wereld werd afgelopen dinsdag aandacht gevraagd voor veilig internetgebruik door jongeren, aldus @on_marketeers. Die aandacht is hard nodig. Zo verspreidt 1 op de 8 jongeren soms naaktfoto’s van zichzelf via social media, zo blijkt uit een onderzoek waarnaar onder andere @RobertVermeiren, @wwwnieuwsnl en @IkLaurens verwezen.

Maar ook volwassen internetters konden afgelopen dinsdag heel wat opsteken. #SaferInternetDay stond vooral bol van tips om het eigen verblijf op internet een stuk veiliger te maken. Zo verwezen onder andere @Marcommit, @Daisyvtol en @gwsiemerink naar een artikel op DutchCowboys met de Do’s en Dont’s voor Safer Internet Day, postte @WerkbijDeloitte ‘vijf gouden tips om veiliger te internetten’ en tipte @Belfius om tijdens het internetbankieren nooit naar een andere website te surfen. “Lees onze 10 vuistregels en bezoek veiliginternetten.nl”, zo riep @NCSC_NL zijn volgers op. Maar @LINDAnieuws had vijf pas ‘écht heel goede tips’, vond @LINDAnieuws zelf.

Zelftests
Naast tips werden er ook ‘zelftests’ over de volgers uitgestort. Zo riep @mmmandy89 op om mee te doen aan de ‘Veilig Internet Quiz’ die Microsoft op deze dag breed onder de aandacht bracht. @GoogleNL stelde 2 GB gratis Google Drive-opslag in het vooruitzicht na het doorlopen van de Security-check. Voor @MerijnAAA kwam het allemaal te laat. “Yes! Uitgerekend op #SaferInternetDay heb ik net 100 euro overgemaakt naar een Nigeriaanse loterij waarmee ik kans maak op 100.000 euro!” We hopen voor je dat de prijs valt @MerijnAAA...


Lees meer over