Column


#KvK

‘Doen we al 100 jaar zo’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week was de Kamer van Koophandel de gebeten hond.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat een onderzoek uitvoeren naar het delen van data door de Kamer van Koophandel. Na de verplichte inschrijving bij de KvK krijgen ondernemers al gauw een berg commerciële aanbiedingen in de vorm van post en telefoontjes.

De toezichthouder laat weten dat deze handelswijze op het eerste gezicht slecht te verenigen is met het oorspronkelijke doel van de gegevensverwerking. De KvK zelf is zich van geen kwaad bewust. “Dat doen we al honderd jaar zo”, reageerde een woordvoerder.

Facebook-advertenties
Uit onderzoek van de NOS blijkt verder dat bedrijven data uit het handelsregister van de KvK gebruiken om gerichte Facebook-advertenties aan te bieden aan zzp’ers en andere kleine bedrijven. Volgens de privacywaakhond is het twijfelachtig dat de KvK data van ondernemers verkoopt aan adverteerders. Met dat doel zijn ze immers niet verzameld.

De KvK stelt echter dat de organisatie verplicht is om informatie van bedrijven te verstrekken. Het zou niet nodig zijn om toestemming te vragen, ook niet als de gegevens voor marketingdoeleinden worden gebruikt. Volgens de KvK mag dit ‘volgens de wet’. “Treurige constatering wanneer de wet het enige criterium is voor 'goede' of moreel acceptabele keuzes in een bestuurskamer”, vindt @Tjip.

Drogreden
Op Twitter was de kritiek sowieso niet mals. Mensen zetten met name vraagtekens bij de opmerking dat de KvK al honderd jaar zo werkt. “IJzersterke argumentatie van de KvK hier”, aldus @endeeh. “Stuitende, misplaatste arrogantie van een overbodige instelling die zichzelf bedreigd ziet”, oordeelt @jvanvucht. Ook @Liesmol65 vindt de reactie van bedenkelijk niveau. “Bij taal leren we de kinderen in groep 8 dat zoiets een drogreden genoemd wordt! #privacy.”

@KeesVee, ook bekend als het D66-Kamerlid Kees Verhoeven, richtte per Twitter een open brief aan de geplaagde instantie: “Beste KvK, leuk dat jullie het al 100 jaar zo doen maar er moet wel degelijk iets veranderen: jullie verdienmodel.” NOS-correspondent Jeroen ‘@wol’ Wollaars: “De KvK. Een databank van overheidswege waarvan de nut en noodzaak velen al lang een raadsel is. En die je gegevens doorverkoopt. ‘Omdat we dat altijd al deden’.”

@KvK_NL probeerde de gemoederen nog te sussen: "We beseffen dat de openbaarheid van het handelsregister en de privacy van de ondernemer op gespannen voet kunnen staan." Daar nam @looijman geen genoegen mee: “Je moet sorry zeggen voor wat je zelf fout hebt gedaan, niet betreuren dat een ander daar last van heeft.”

Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over