Column


#yahoohack

‘Dit is geen datalekje meer’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #yahoohack.

@MattPauw had ‘breaking news’: “Yahoo heeft ooit 500 miljoen klanten gehad!” @locuta noemde dit zelfs het nieuws van de eeuw. “Je zou denken: drie of zo.”

Nou @locuta, we schrijven dan ook 2014. Yahoo bevestigde gisteren dat in dat jaar bij een hack maar liefst 500 miljoen accounts zijn gestolen. Volgens nos.nl stonden in de gegevens e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata, versleutelde wachtwoorden en in sommige gevallen beveiligingsvragen. “In aantallen gaat het, zover bekend, om een van de grootste datalekken ooit.” Bij @Jan_Born roept het nieuws een cynische reactie op: “Komt men nu gelukkig al achter!”

@OpenKortenhoef denkt dat de hack het werk is van staatshackers. Dat meldt ook Tweakers.net: “Het internetbedrijf denkt dat de inbrekers zijn gestuurd door de overheid van een niet nader genoemd land.”

Lichtpuntje
“Dit is geen klein datalekje meer”, merkte @LucasVousten nuchter op. Heel anders dan het datalek in Almelo waarbij de persoonsgegevens van 282 mensen zijn gelekt. “En het liep al niet zo lekker bij Yahoo”, verzuchtte @Ddrk. Verizon staat dan ook op het punt om Yahoo over te nemen. @Schellevis ziet nog wel licht aan het einde van de tunnel: “500 miljoen users/passwords is veel, maar ze zijn voor het overgrote deel versleuteld met bcrypt – een solide hashing-algoritme.”


Lees meer over