Column


Column Friederike van der Jagt:

Deadlines, ook de Europese Commissie heeft er moeite mee

Iedereen kent het gevoel: aanhikken tegen een deadline. Je weet soms al tijden dat een hij er aankomt, maar op de een of andere manier kun je jezelf er niet toe zetten om aan een grote klus te beginnen (en is het op kleur ordenen van je sokkencollectie ineens een topprioriteit geworden). Maar ik voel me getroost door het gegeven dat ook de Europese Commissie moeite heeft om deadlines te halen. In oktober 2015 verklaarde het Europese Hof van Justitie in de zaak Schrems het zogenaamde Safe Harbor-verdrag ongeldig. Dit verdrag maakte het mogelijk dat persoonsgegevens vanuit de Europese lidstaten zonder nadere formaliteiten konden worden doorgegeven aan bedrijven in de VS, mits die zich hielden aan de Safe Harbor-beginselen.

Afwijkende definitie van privacybescherming
Na de Snowden-onthullingen was echter duidelijk dat de Amerikaanse overheid aan het begrip ‘privacybescherming’ een heel andere betekenis toedichtte dan men in Europa acceptabel acht. De Amerikaanse autoriteiten kennen zichzelf namelijk een onbeperkt recht op toegang tot communicatie toe, indien dit nodig is in het kader van de ‘nationale veiligheid’, ‘het algemeen belang’ of ‘de nationale wetgeving’. In de praktijk betekent dit dat de Amerikaanse overheid alle persoonsgegevens die aan de VS worden doorgegeven zonder enige beperking bewaart. Ook worden aan de toegang en het verdere gebruik van deze persoonsgegevens door de bevoegde nationale autoriteiten geen grenzen gesteld. Bovendien is het voor Europese burgers moeilijk om in de VS te klagen indien zij menen dat Safe Harbor gecertificeerde bedrijven zich niet houden aan de Safe Harbor-beginselen.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht