Column


Column Marco van Westerlaak

De zwakste schakel

Uit onderzoek is gebleken dat zeven op de tien beveiligingsincidenten worden veroorzaakt door mensen. Hoe komt dit nu? Mijns inziens door nieuwsgierigheid die in de mens verborgen zit. Als het menselijk ras niet nieuwsgierig was geweest, hadden we nooit ontdekt dat de aarde rond was, had New York niet bestaan en hadden we geen voet gezet op de maan. Maar deze nieuwsgierigheid triggert hackers ook om ons te misleiden.

Neem nu als voorbeeld phishingmail. In dergelijke e-mail worden mooie aanbiedingen gedaan of gratis producten aangeboden. Met als doel de ontvangers te verleiden tot het klikken op een link in de e-mail. In werkelijkheid blijkt de mooie aanbieding dan een gratis virus te zijn. Ondanks e-mailfiltering en virusscanners zullen er altijd virussen beschikbaar komen die (nog) niet herkend worden. Uiteindelijk zal dan ook de mens de inschatting moeten maken of een e-mail goed of fout is. Een verkeerde inschatting kan het verschil zijn tussen wel of geen virus.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht