Column


Column Chris van ’t Hof

De onvoltooide race van Rathenau

In Nederland zijn we dol op cyberdreigingsanalyses. De grote consultancybureaus en IT-bedrijven komen er jaarlijks mee, we hebben een wijdverbreid analistennetwerk dat de overheid van analyses voorziet en elk jaar publiceert het NCSC het Cybersecuritybeeld Nederland. De AIVD en NCTV hebben het Rathenau Instituut gevraagd dit dunnetjes over te doen. Volgens het rapport gaan we in Nederland niet goed om met cyberdreigingen, maar waar die constatering vandaan komt, blijft een raadsel.

Het rapport Een nooit gelopen race – Over cyberdreigingen en versterking van weerbaarheid is ambitieus: een vergelijking tussen Nederland en buitenland, van nu tot aan 2020. Waar baseert het rapport zich dan op? Twee workshops en wat interviews met ingewijden en de reeds genoemde dreigingsanalyses. Het lijstje deelnemers lijkt divers, maar ze delen duidelijk een belang: het zou hun goed uitkomen als er meer geld en aandacht komt voor cybersecurity. Dat is ook de conclusie van het rapport. De vraag blijft hangen: doet Nederland het dan zo slecht vergeleken met andere landen?

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht