Achtergrondartikel


Onderzoek van Check Point Software Technologies

De mobiele malware-economie schiet wortel

Heeft u een Android-smartphone of -tablet? Dan kan het zijn dat deze bijdraagt aan de mobiele malware-economie, als een van de 85 miljoen apparaten die wereldwijd zijn geïnfecteerd door HummingBad. Deze malware-lawine genereert meer dan 300.000 dollar aan inkomsten per maand, een solide basis voor nóg meer criminele activiteiten. De vraag rijst hoe een bedrijfje uit China wereldwijd een aanzienlijk deel van de 1,4 miljard Android-devices kan besmetten, om er vervolgens miljoenen mee te verdienen. 
 
De herkomst van HummingBad 
In februari 2016 achterhaalden onderzoekers van Check Point de herkomst van de HummingBad-malware. Ze kwamen uit bij een zeer professioneel georganiseerde groep die, net zoals een legaal bedrijf, gericht is op expansie en omzetgroei. Daartoe zetten ze een persistent rootkit op Android-apparaten. Deze malware genereert frauduleuze mobiele advertentie-inkomsten en installeert kwaadaardige apps. De organisatie achter de campagne is Yingmob. Dat is een aan de ‘voorkant’ legitiem Chinees reclamebureau, dat eerder in verband is gebracht met malware die zich richt op Apple iOS-devices.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht