Column


#sleepwet

‘De grootste kijkoperatie aller tijden’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week werd massaal campagne gevoerd voor een referendum over de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten, beter bekend als de sleepwet.

De sleepwet geeft geheime diensten de bevoegdheid om dataverkeer via de kabel te onderscheppen. Na toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken mogen zij alle ‘geautomatiseerde apparaten’ hacken. Een vrij brede definitie waar naast smartphones, tablets en pc’s ook andere slimme apparaten onder vallen. Volgens minister Plasterk zijn er voldoende waarborgen ingebouwd in de wet. Zo mogen de afluisterbevoegdheden alleen worden ingezet voor mensen die volgens de AIVD de nationale veiligheid bedreigen.

Het leek er eerst op dat de petitie voor het referendum in schoonheid zou sterven, maar dankzij Arjen Lubach is de kans nu levensgroot dat de bevolking zich in 2018 mag uitspreken over de aftapwet. Zondag besteedde de presentator in Lubach op Zondag aandacht aan de omstreden wet. Plots schoot het aantal handtekeningen de lucht in. Op het moment van schrijven staat de teller op ruim 245.000 stuks. Voor een referendum zijn 300.000 handtekeningen nodig. De initiatiefnemers hebben nog zo’n twee weken de tijd.

‘Nog even doortekenen!’
Lubach is zeker niet de enige die de sleepwet een slecht idee vindt. Zo pakte Amnesty International vrijdag uit met een paginagrote advertentie in de Metro, met de kop ‘Binnenkort in Nederland: de grootste kijkoperatie aller tijden’. Uiteraard roerde ook de Piratenpartij zich. “Sleepwet verzamelt ook jouw data als je onschuldig bent”, twitterde @Matthijs85 Pontier. “Wat als Wilders aan de macht komt?” En oud-lijsttrekker Ancilla van de Leest (@ncilla) moedigde mensen aan om vooral hun handtekening te zetten: “Kom op mensen! Nog even doortekenen. The pen is mightier than the sword!”

Blendle-medeoprichter Alexander Klöpping is benieuwd naar de uitslag van het referendum, als dat er inderdaad komt. “Kan Maurice de Hond of iemand niet ff een peiling doen wat mensen zouden stemmen bij een referendum over de sleepwet? Okthnxbai.” Maar volgens @DeSpeld is dat allang duidelijk. “Het referendum over de sleepwet is niet nodig. De AIVD heeft het internetverkeer van alle Nederlanders onderzocht en komt tot de conclusie dat 72,4% van de bevolking tegen de nieuwe wet op de inlichtingendiensten is.”

Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over