Column


#fancybears

‘De beerput is nu open’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #fancybears.

De Fancy Bears zijn niet de opvolgers van de Troetelbeertjes, maar Russische cyberspionnen die de database van dopingagentschap WADA kraakten en de medische gegevens van 25 internationale topsporters bekendmaakten.

“De cybercriminelen braken via een zogenoemde spearphising-aanval in het systeem van het WADA en maakten vervolgens onder meer de medische gegevens van drievoudig Tourwinnaar Chris Froome bekend”, zo meldde onder andere Elsevier.

Dagelijks doelwit
Het nieuws kwam niet geheel uit de lucht vallen. “Het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) is de afgelopen drie weken dagelijks het doelwit van aanvallen”, zo wist @snoep_IT al op 5 september te vertellen. Op dezelfde dag twitterde @MarcoBorger1 dat WADA Russische hackers verdenkt van de aanvallen.

Volgens recentere berichten op Twitter zou het hacken van de WADA-database en publiceren van gegevens een vergeldingsactie zijn voor het weren van Russische spelers van de Olympische Spelen. Gelukkig was er ‘niets wereldschokkends te vinden in de gelekte WADA-documenten’, zo kopte nos.nl. “Dankzij hackers Fancy Bears weten we nu dat Froome tijdens de Dauphiné en Ronde van Romandië dagelijks 40 milligram prednison oraal innam in verband met een verkoudheid”, merkte @BvDooijeweert nuchter op.

Een zooitje
@dnelissen reageerde iets minder onverschillig: “De TUE’s (therapeutic use exemptions, red.) van @chrisfroome en @OfficialWIGGINS online. Geen privacy bij @wada_ama. Medische details liggen op straat!” En volgens @dnelissen blijft het niet bij de TUE’s. “Bij het WADA ligt meer dan alleen TUE’s. Het is er een zooitje.”

Volgens @rutgertijmen is ‘de beerput nu open’. “@FancyBears maakt pijnlijk duidelijk dat dopingprogramma VS niets onder doet voor dat van de Russen. More te come. Zou Dafne Schippers zich al zorgen maken over @FancyBears?”


Lees meer over