Column


IT-jurist Peter van Schelven over...

Datalekken: wat dekt uw verzekeraar?

Al zo’n 25 jaar is een beperkt aantal verzekeraars in de Nederlandse markt actief met het bieden van verzekeringsdekking voor IT-gerelateerde risico’s. Veel - maar overigens lang niet alle - IT-risico’s zijn verzekerbaar.

Tot die risico’s behoren vooral mislukte projecten of falende IT-producten. Financieel gezien kan de verwezenlijking van IT-risico’s zeer nadelig of zelfs desastreus uitpakken, zowel voor de gebruikers als hun IT-leveranciers. IT-bedrijven houden daarom steeds meer rekening met de kwade kans dat in voorkomend geval een gedupeerde opdrachtgever met succes een stevige schadeclaim presenteert.

De voorbeelden daarvan liggen in de praktijk voor het oprapen. Een goede verzekering tegen beroepsfouten en wanprestatie is voor de meeste IT-bedrijven dus geen overbodige luxe. Kanttekening is wel dat in de markt forse kwaliteitsverschillen tussen de verzekeraars van IT-risico’s bestaan. Bij het selecteren van een goede verzekeraar kan de support van een deskundige assurantietussenpersoon overigens wel een wereld van verschil uitmaken. Niet zelden is de welwillende, maar een onbekwaam tussenpersoon uit het dorp eerder ‘a part of the problem’ dan ‘a part of the solution.’

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht