Column


#UWV

‘Dat zo’n strakke organisatie dit overkomt?’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #UWV.

Volgens @Matthijs85 was het weer eens zover. “#overheid + #ICT = #fail.” Dit keer werd het UWV aan de Twitter-schandpaal genageld, en dat vonden heel wat Twitteraars volkomen terecht. “Bij drie storingen zijn zeker 14.000 berichten van werkzoekenden verloren gegaan”, zo gaf @Bvermond maar even de ernst van de situatie aan. “Schandalig”, vond @favouriteshoes. “Onnodig en verkwistend”, oordeelde @OllyAg.

Elke dag crashes
NRC bracht woensdag het nieuws naar buiten dat de computers van het UWV ‘elke dag crashen’ waardoor informatie zoekraakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om verplichte meldingen van sollicitatieactiviteiten of wijzigingen in gegevens van werkzoekenden. “Na soms herhaaldelijk contact met betrokken klanten is een groot deel van de verloren informatie teruggevonden.”

Volgens de krant zijn de computercrashes symptomatisch voor de ICT bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, die volgens interne stukken fundamentele gebreken vertoont. “De situatie kan ‘onbeheersbaar’ worden.”

Het UWV erkent volgens diverse media de problemen, maar denkt nog tot 2020 nodig te hebben om alles weer normaal te laten draaien. “En dat is dan nog maar de planning”, merkte @mstubbe op. @NinkevdKooy: “Moet jij eens zeggen tegen het UWV zeggen, over vier jaar lever ik mijn gegevens weer op tijd in.”

Juridisch staartje?
“Wat gek, dat zo’n strakke organisatie als het UWV dit overkomt”, merkte @jcluiken op, waarbij @SecurityVandaag niet goed kon inschatten of deze opmerking cynisch bedoeld was. Bij de opmerking van @AnasCortezReina was daar geen twijfel over: “Fijn toch, die privacybewaking?” Volgens @NicoNijenhuis krijgt deze affaire nog wel een juridisch staartje: “Ook dit verlies van persoonsgegevens valt onder de meldplicht datalekken.”


Lees meer over