Column


#cybersecurity

‘Cybersecurity is een succesfactor’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #cybersecurity.

Als het gaat over cybercrime en cybersecurity, dan overheerst al snel het negatieve sentiment. Want cybercriminelen, dat zijn toch die steeds zwaardere jongens en meisjes die steeds grotere geldbedragen binnenharken? Die uw medewerkers chanteren en saboteren en de IT-beslissers van zelfs de grootste multinationals tot wanhoop drijven? Die met het grootste gemak de hele infrastructuur van een land in de soep laten lopen?

Het leek wel alsof er deze week een nieuwe lente was aangebroken op Twitter. Het positieve nieuws over cybersecurity stapelde zich op. Zo was daar de pot met geld van de Europese Commissie, onder andere om de publiek-private samenwerking op het gebied van cybersecurity vlot te trekken. Volgens @Emerce en @NieuwsvoorMKB investeert Europa een half miljard in cybersecurity. Het bedrijfsleven zorgt de komende jaren voor nog eens een slordige 1,3 miljard euro, zo is de verwachting.

Nieuwe cybersecurityregels
Een dag later kwam er nog meer nieuws uit Brussel. “Het Europees Parlement stemt voor nieuwe cybersecurityregels”, aldus @AnnemiekdeWaard en @Schenk_AenD. “De EU komt met eerste regelgeving op het gebied van cybersecurity”, voegde @reinlab toe.

“De nieuwe Europese wetgeving legt verplichtingen in verband met beveiliging en melding van incidenten op aan ‘aanbieders van essentiële diensten’ in sectoren zoals energie, transport, gezondheidszorg, banksector en watervoorziening”, zo meldde het Europees Parlement zelf in een persverklaring. “De richtlijn verschijnt binnenkort in het Publicatieblad van de EU, 20 dagen later wordt ze van kracht. De lidstaten hebben dan 21 maanden om de richtlijn om te zetten naar hun nationaal recht en nog eens 6 maanden om een lijst op te stellen van aanbieders van essentiële diensten.”

Dat gaat volgens @SecurityVandaag allemaal wel goed komen. Neem de luchtvaart als belangrijke vertegenwoordiger van de transportsector. @RuudKonig en @tweetsep hadden gelezen dat ‘bijna alle luchtvaartmaatschappijen investeren in cybersecurity’. “Maar liefst 91 procent van de luchtvaartmaatschappijen is dan ook van plan om de komende drie jaar meer in cybersecurity te investeren.” We gaan er gemakshalve van uit dat de resterende 9 procent zijn zaakjes al optimaal op orde heeft.

Cybersecurity als exportproduct
Ook op nationaal niveau ging de cybersecuritykaravaan claxonnerend door de straten. Zo meldde @nieuwsez dat ‘cybersecurity een succesfactor is van de Nederlandse economie’. Tussen 2010 en 2014 verdubbelde de export van cybersecurity naar 2,8 miljard euro. Dit blijkt uit een rapport dat het Ministerie van Economische Zaken opstelde samen met adviesbureau VKA.

Nederland is als cybersecurity-exportland zelfs opgevallen in Japan. De Japanners hebben de hulp van Nederland ingeschakeld om de cybersecurity bij de Olympische Spelen in 2020 te verbeteren. “Onder andere TU Delft & TU Eindhoven helpen Japan met verbetering van cybersecurity bij de Zomerspelen in 2020”, aldus @tudelft en – u raadt het al – @TUeindhoven.

@ellenlebeer moest nog wel even kwijt dat ‘het aantal cyberincidenten vorig jaar met 38 procent is gestegen’. En @SecurityVandaag dat ‘dataverlies bedrijven jaarlijks 820.000 euro kost’. Beetje jammer...


Lees meer over