Column


Column Patric Versteeg

Cyberrisico als kans?

De afgelopen twee weken ben ik niet verder gekomen dan bladzijde 46. Niet omdat het boek, ‘Cyberrisico als kans’, mij niet kan boeien. Integendeel. Datgene wat Roel van Rijsewijk schrijft, de metaforen en analogieën die hij gebruikt, gebruik ik zeer vaak zelf ook. Het boek boeit en ik ga het zeker uitlezen. Alleen de taak die ik mijzelf gesteld had, het boek lezen in twee weken en er in deze column op terugkomen, kan ik blijkbaar niet volbrengen.

Enerzijds ben ik gewoon een trage lezer. Mijn vriendin bijvoorbeeld verslindt boeken bij de vleet (leve de bibliotheek!) en leest misschien wel drie keer zo snel als ik. Anderzijds is het ook een kwestie van prioriteiten. De laatste twee weken ben ik in voorbereiding geweest van een Cloud Security-examen en -training. Dan schiet ‘even lezen voor het slapengaan’ er vaak bij in.

Weg kans
Als ik dit reflecteer op onze dagelijkse werkzaamheden als securitymanager of CISO, dan is het volgens mij niet veel anders. De rapporten die wij opleveren, de memo’s die wij schrijven of presentaties die wij geven zijn vaak te dik, lang en complex om door een andere sterveling (lees: management) te worden gelezen of te worden begrepen. Hoe vaak hebben wij het niet gehoord: “Ik ga het zeker lezen, maar kun je mij even kort, in twee minuten, vertellen wat erin staat?”

Resultaat is dan vaak dat je maar een marginaal deel van je verhaal kunt vertellen en dat hiervan nog minder wordt begrepen. Met alle andere prioriteiten van het management (en reken maar niet dat jouw rapport ‘nog even voor het slapengaan’ wordt gelezen) verdwijnt ook jouw verhaal op de to-dostapel. Weg Cyberrisico als kans, hoe mooi die kans misschien ook is.

Inspireren
Boeiende verhalen vertellen, je publiek echt kunnen aanspreken en begrepen worden; het is een kunst. Wat mij betreft een kunst die wij in het vak van securitymanagement ons veel beter eigen moeten maken.

Op de site van het Nederlands Debat Instituut staan zes tips die je kunnen helpen om je verhaal aansprekend te maken. Dermate aansprekend dat het blijft hangen, wordt overgenomen en inspireert om er echt iets mee te doen. En dat is wat mij betreft wat je wilt bereiken. Dat er echt iets mee wordt gedaan!

Elevator pitch
Als je de volgende keer een rapport, presentatie of memo oplevert, hou er dan op voorhand rekening mee dat je misschien alleen tijdens de ‘elevator pitch’ de tijd krijgt om je verhaal te vertellen. Wees voorbereid en zorg dat deze kans je niet ontglipt.

Aangezien mijn vriendin alweer een paar honderd pagina’s op mij vooruitloopt, duik ik in ieder geval weer terug in het boek van Van Rijsewijk. Ik acht de kans erg klein dat ik hem in de lift tref en ik wil toch echt weten wat er in het boek staat!


Lees meer over