Nieuws


Trend Micro’s balans over 2016:

Cybercriminelen gijzelen miljard dollar bij elkaar

Vorig jaar zijn er ook meer cyberdreigingen gemeten dan ooit tevoren. Dit stelt Trend Micro in een rapport waarin de securityleverancier de balans opmaakt over 2016. Ransomware en Business Email Compromise (BEC)-scams waren onder cybercriminelen het meest populair om bedrijven mee af te persen.

“Dreigingen veranderen en worden steeds geavanceerder. Cybercriminelen richten zich niet meer alleen op individuen, maar kijken nu waar het geld te halen is: bij bedrijven”, zegt Ed Cabrera, chief cybersecurity officer van Trend Micro. “We zagen dat cybercriminelen gedurende 2016 allerlei organisaties afpersten en we hebben niet het idee dat die trend zal afnemen.”

81 miljard bedreigingen
Trend Micro en het Zero Day Initiative (ZDI) ontdekten een recordaantal kwetsbaarheden in 2016, zo staat in het rapport ‘2016 Security Roundup: A Record Year for Enterprise Threats’. De meeste daarvan werden gevonden in Adobe Acrobat Reader DC en WebAccess van Advantech. Beide applicaties worden veel gebruikt binnen bedrijven en Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA)0-systemen.

Het Trend Micro Smart Protection Network blokkeerde in totaal meer dan 81 miljard bedreigingen. Dat is een toename van 56 procent vergeleken met 2015. Tijdens de tweede helft van 2016 werden meer dan 3.000 aanvallen per seconde geblokkeerd voor klanten. 75 miljard van de geblokkeerde aanvallen waren gebaseerd op e-mail, wat aantoont dat e-mail nog steeds de belangrijkste bron van besmetting is.

Ransomware financieel succes
Gedurende twaalf maanden is het aantal ransomwarefamilies gegroeid van 29 naar 247. Een reden voor deze enorme toename met maar liefst 752 procent is het financiële succes van ransomware. Ondanks dat individuen en organisaties wordt geadviseerd nooit losgeld te betalen, hebben cybercriminelen vorig jaar toch nog een slordige 1 miljard dollar bij elkaar gegijzeld.

Net als ransomware, blijken ook BEC-scams zeer lucratief te zijn voor cybercriminelen. Na een dergelijke besmetting verliezen bedrijven gemiddeld 140.000 dollar. Deze scams tonen wederom de effectiviteit van social engineering aan voor criminelen die bedrijven willen binnendringen.


Lees meer over