Column


#medische #gegevens

‘Cyberbendes rekruteren binnen de gezondheidszorg’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Dit keer: #medische #gegevens.

“Wat is de waarde van gestolen medische gegevens?”, zo vroeg @dutchcowboys zich af. Het antwoord kwam deze week van Intel Security dat hier onderzoek naar deed. “Voor medische gegevens varieert de prijs tussen de 0,03 en 2,42 per record.”

Identiteitsfraude
Medische gegevens brengen daarmee nog aanzienlijk minder op dan financiële gegevens, maar daardoor zijn ze niet minder interessant voor cybercriminelen. Medische gegevens worden onder andere gehackt voor het plegen van identiteitsfraude, zo pikte @beveiligmij op uit het rapport. “Medische gegevens zijn op de zwarte markt vijf keer zoveel waard als creditcardgegevens”, aldus @Fraudehelpdesk. @Zorgvisie: “De zwarte markt voor medische gegevens groeit.”

Intel Security heeft tevens individuen weten te identificeren die Cybercrime-as-a-Service inzetten voor aanvallen op organisaties in de gezondheidszorg, zo meldde het bedrijf in een persbericht. “Er ontwikkelt zich een Cybercrime-as-as-Service-economie rond medische en farmaceutische gegevens. Cybercriminelen proberen doelgericht medewerkers binnen de gezondheidszorg te rekruteren als handlangers.”

Oproep aan de politiek
“En zo wordt er grof geld verdiend aan en met úw medische gegevens”, zo luidde de conclusie van @HelgaDulfer die wel door meer twitteraars werd gedeeld. @Ivderham riep de Eerste Kamer daarom ook op om bij de uitwisseling van medische gegevens méér aandacht te schenken aan privacy.

Die oproep was niet geheel toevallig. In de senaat diende deze week een motie van de Partij voor de Dieren die moet zorgen voor betere waarborging van de privacy bij de uitwisseling van gegevens. Volgens @PrivacyBaro staat deze motie voor een ‘decentraal alternatief voor het uitwisselen medische gegevens’. Hoe het met die motie is afgelopen? Het verlossende woord kwam van Eerste Kamer-lid @Ct_teunissen die de motie had ingediend: “Aangenomen!”


Lees meer over