Column


IT-jurist Peter van Schelven over...

Continuïteit in de cloud: hoe waarborg je dat?

Het management van iedere organisatie dat zijn verantwoordelijkheid voor een goed functioneren serieus neemt, moet de ongestoorde beschikbaarheid van de gebruikte datasystemen zoveel mogelijk waarborgen. Dat is een eis van behoorlijk bestuur. Tot op het hoogste niveau van organisaties brengt dit forse verantwoordelijkheden met zich mee en die kunnen niet louter op het bord van IT-ers en informatiebeveiligers worden gelegd.

Aandacht behoeven uiteraard de risico’s die verbonden zijn aan de incidentele uitval van de systemen die in eigen huis draaien. Maar ook moet worden gekeken naar de kwade kans dat een externe IT-provider - bijvoorbeeld een hosting- of SaaS-provider - op de fles gaat. Heeft u gewaarborgd dat u de systemen van de door u ingeschakelde provider ongestoord kan blijven gebruiken als die partij onverhoopt failliet gaat? En wat hebt u geregeld om te verzekeren dat uw bedrijfsadministratie die u bij een externe partij in de cloud zet, bij haar faillissement ongehinderd en volledig tot uw beschikking blijft? Zowel operationeel als juridisch is het onderwerp van groot belang. Ieder bedrijf moet immers, zo schrijft de wet voor, zijn administratie zodanig voeren dat ‘te allen tijde’ de rechten en verplichtingen van het bedrijf kunnen worden gekend. Als een bedrijf deze verplichting niet nakomt, stelt het zich bloot aan forse juridische en financiële risico’s, wellicht zelfs tot aan privé-aansprakelijkheid van de voltallige directie toe.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht