Column


#pacemakers

Connected pacemakers: wie verzint zoiets?

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag iedere week in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week was er de nodige ophef over de connected pacemaker…

@bvoruns had op de radio gehoord dat het mogelijk is om pacemaker te hacken. “Maar dat is toch geen nieuws?” Nee, dat klopt. Zo waren onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven er eerder al in geslaagd om de connected pacemakers van een bekende fabrikant te hacken. Maar nu leidde de geconstateerde kwetsbaarheid tot een massale oproep om met het internet verbonden pacemakers te updaten.

Onder andere de Volkskrant meldde dat bijna een half miljoen pacemakers kwetsbaar zijn voor aanvallen van cybercriminelen. Hackers kunnen de batterij van de pacemakers laten leeglopen of de hartslag van patiënten veranderen. De kwetsbare pacemakers zijn ook in Nederland op de markt, al zijn aantallen nog niet bekend.

Naar de dokter
@bitsoffreedom vatte het nieuws nog even kort en krachtig samen: “456.000 hartpatiënten moeten binnenkort naar de dokter: de connected pacemaker moet gepatched worden.” @Xtien leek door de berichtgeving met stomheid geslagen. “Wie komt er op het idee om een pacemaker met het internet te verbinden? Je weet toch dat dat niet kan?” @WierdKaltmann: “Maar goed oppassen dat je databundel toereikend is dan.”

@GertManeschijn sprak de hoop uit dat de updates bij het type pacemaker in kwestie beter geregeld zijn dan bij Android. Deze twitteraar refereerde daarmee aan een ander nieuwsitem waar deze week veel aandacht voor was op Twitter. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond lopen veel Android-smartphones achter met veiligheidsupdates. “Slechts 5 procent van de Android-smartphones beschikt over de meest recente veiligheidsupdate van augustus 2017.” Ai…

Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over