Column


#DDoS

‘Brabant zit vol Russen’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Ook deze week werd de hashtag ‘DDoS’ weer veel gebruikt.

De grootschalige DDoS-aanvallen van vorige week op onder andere de grote Nederlandse banken en enkele overheidsinstanties kregen een staartje. “Nederlandse Politie arresteert 18-jarige Nederlandse verdachte DDoS-aanvallen”, meldde @ADnl. Er zaten dus geen boze Russen achter de aanvallen, maar vermoedelijk een jongen uit Oosterhout.

@JoostNiemoller kon zich niet neerleggen bij de gedachte dat de DDoS-aanvallen toch geen vergelding waren voor de infiltratie van AIVD-spionnen bij de Russische hackersgroep Cozy Bear. “Misschien wist u het nog niet, maar Brabant zit vol met Russen.” @UID_ geloofde wel in de Oosterhoutse connectie, maar had toch ook een waarschuwing voor zijn volgers. “De dreiging vanuit Rusland is nog altijd onverminderd groot, iets dat absoluut onderschat wordt. #markmywords.”

Hartstikke grappig
De Volkskrant pakte groot uit met een interview met de Oosterhouter. “Hartstikke grappig dat mensen dachten dat het de Russen waren”, zo citeerde @volkskrant de verdachte. “En toen knalde plots het internet op onze redactie eruit: de 18-jarige jongen wilde bewijzen dat hij het was.”

@Salajax wilde wel een goed woordje doen voor de verdachte. “Geef die 18-jarige hacker uit Oosterhout een ICT-topbaan bij de overheid in plaats van 6 jaar gevangenisstraf. Dit soort gasten hebben we hard nodig in de ICT.” Dat idee komt misschien te laat. @DeSpeld: “18-jarige jongen uit Oosterhout opgepakt voor annexatie Krim – ‘We hebben de schuld te snel bij Rusland neergelegd’.”


Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over