Nieuws


F5’s 2017 State of Application Delivery:

‘Beveiliging belangrijker dan beschikbaarheid’

Organisaties in Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) hechten voor het eerst meer waarde aan beveiliging van applicaties dan aan de beschikbaarheid ervan. Dit blijkt uit het 2017 State of Application Delivery (SOAD)-rapport, een jaarlijks onderzoek in opdracht van F5 Networks naar de manier waarop bedrijven omgaan met applicaties.

“In 2016 was er elke week wel een hack of kwam er een lek aan het daglicht. Deze kwetsbaarheden vertragen de digitale transformatie echter geenszins”, zo concludeert René Oskam, directeur F5 Networks Nederland. “Het SOAD-rapport laat zien hoe bedrijven een weg vinden in het uitrollen van allerlei services, inspelend op de markt, terwijl ze best practices voor security toepassen om de zaak zo veilig mogelijk te houden.”

Cloud-first
Vanwege de opkomst van complexere en slimmere cyberaanvallen, zijn security-teams genoodzaakt buiten de traditionele firewalls en legacy bedrijfsgrenzen te denken en werken. Bedrijven met een Web Application Firewall (WAF) en maatregelen om DDoS-aanvallen tegen te gaan, hebben het meeste vertrouwen dat ze een aanval op applicatieniveau kunnen weerstaan. Bovendien is dit vertrouwen bij bedrijven met een ‘cloud-first’-strategie het grootst.

Volgens de respondenten draait driekwart van alle applicaties aan het einde van 2017 in de cloud. Bijna de helft van de respondenten stelt dat private clouds het grootste strategisch belang hebben de komende twee tot vijf jaar. De meeste investeringen in EMEA gaan dan ook naar private cloud-omgevingen (46 procent van de respondenten gaf dit aan). In de overstap naar de cloud is het volgens 61 procent cruciaal dat de beveiliging en auditmogelijkheden hetzelfde blijven als bij on-premise services.

Hybride cloud populair
Vier van de vijf bedrijven stappen daarom over op hybride cloudomgevingen, waarbij een kwart stelt dat het de uitdaging is om in alle omgevingen hetzelfde beveiligingsbeleid door te voeren.

Oskam: “Er zijn nog altijd uitdagingen, maar we zien nu echt wel een kantelpunt waarbij meer en meer bedrijven overstappen op een hybride cloudstrategie, waarin agility en snelheid kan worden behaald, zonder in te boeten op beveiliging. Zolang er goed beleid en passende oplossingen zijn, is die overstap goed te maken.”


Lees meer over