Achtergrondartikel


Jan van Doorn en Roger de Jong van Sator Central Services:

‘Beschikbaarheid cruciaal voor same day delivery’

“Met ‘same day delivery’ hebben wij de automotive branche op z’n kop gezet”, zo zegt Jan van Doorn, Manager IT Infrastructure bij Sator Central Services. Voorwaarde voor levering op dezelfde dag is wel dat garagisten ’s ochtends hun bestellingen kunnen plaatsen. Beschikbaarheid is dan cruciaal. Aanvallen van buitenaf vormen echter een steeds grotere bedreiging voor die beschikbaarheid.

Sator Central Services is het facilitaire bedrijf van ‘automotive powerhouse’ Fource, een nieuwe naam in de auto-industrie met een geschiedenis die teruggaat tot 1926. In dat jaar werd van Heck & Co opgericht, een importeur en distributeur van automaterialen.

In 2005 breken belangrijke jaren aan in de ontwikkeling van het bedrijf. Van Heck stapt met branchegenoot Kroymans als Sator Holding in een joint venture, van Heck met onder andere Van Heck & Co, Harrems Tools, van Heck FTS en Kroymans met HAVAM, Nipparts en Interpieces. In 2008 gaat Sator met equity-partner H2 zelfstandig verder. Onder de Sator Holding vallen dan werkmaatschappijen als Harrems Tools, Havam, Nipparts, Van Heck Interpieces

“Vanaf dat moment gaat het hard”, vertelt Manager ICT Roger de Jong. Door een aantal overnames – waaronder Hartsant, Quinton & Hazel en Kühne Belgium – blijft de groep groeien. Als Sator in 2013 door de automotive grootmeester LKQ wordt overgenomen van H2, zet de groei nog sneller door. De vijf grootste grossiers Cartal-Rijsbergen, Heuts, Primaparts, Slager en Veam worden toegevoegd aan groep. Hierdoor groeit het aantal medewerkers ook hard. Waar Sator in 2008 ongeveer zevenhonderd mensen in dienst had, biedt het bedrijf nu 2800 voltijds arbeidsplaatsen.

Groeistrategie
Fource is sinds 2014 de nieuwe naam waar Sator de Nederlandse commerciële activiteiten van Van Heck & Co, Havam, Kühne en Harrems Tools onder bundelde. Onder de vleugels van het Amerikaanse automotive bedrijf LKQ Corporation is er bovendien een strategie ingezet die is gericht op verdere groei. “Wij willen marktleider zijn als het gaat om de levering van auto-onderdelen aan de universele garagist”, aldus De Jong. “Die groei vraagt wel om een IT-infrastructuur die schaalbaar en flexibel is.”

“Al lang geleden zijn wij begonnen met het ‘sizen’ van onze IT-omgeving”, zo stelt Manager IT Infrastructure Jan van Doorn. “Toen ik in 2008 in dienst kwam van Sator werd ik geconfronteerd met een versnipperde omgeving; overal stonden terminal servers die verschillende taken hadden.” Van Doorn ging aan de slag met een upgrade van het netwerk en het serverpark en zorgde met onder andere VMware ESX-servervirtualisatie en Citrix-thin clients voor de nodige schaalbaarheid. “Die infrastructuur hebben we vorig jaar nog schaalbaarder gemaakt.” Zo heeft Sator Central Services een FlexPod op basis van NetApps MetroCluster geplaatst. Hiermee beschikt het bedrijf over een geïntegreerde oplossing voor computing, networking en storage met ingebouwde redundantie.

Het resultaat van de inspanningen is volgens Van Doorn en De Jong dat het aansluiten van een nieuw bedrijf en daarmee ook nieuwe medewerkers technisch geen enkele uitdaging meer vormt. “Daarnaast hebben we ook gewerkt aan een interne herstructurering en professionalisering van IT”, vult De Jong aan. Voorbeelden daarvan zijn de benoeming van een ICT-manager in 2012 en het opzetten van ITIL voor met name het change- en incidentproces. “Ons streven is om voorop te lopen bij de inzet van techniek.”

Innovatief vermogen
“De kracht van Fource is, is dat wij niet alleen auto-onderdelen verkopen, maar ook alle technische kennis over producten leveren”, vervolgt De Jong. “Wij hebben een aparte afdeling die research doet naar auto-onderdelen en alle technische details, tekeningen, plaatjes en installatietijden verzamelt.”

Die knowhow komt terug in de verschillende diensten van Fource. “Ons innovatieve vermogen ligt in concepten en portals zoals mijngrossier.nl, mijngarage.nl en Toolshop”, legt De Jong uit. “TopMec bijvoorbeeld is een ontzettend leuke app voor de tablet. Hiermee kan de garagist tijdens de inspectie van een auto direct via de app onderdelen bestellen maar ook aanvullende informatie opvragen zoals hoe de bestelde onderdelen moet worden gemonteerd en hoe lang collega-garagisten daar gemiddeld over doen. Op die manier kan de garagist een betere inschatting maken van hoe lang het duurt om een auto helemaal pico bello af te leveren.”

‘Same day delivery’ is volgens Van Doorn een ander voorbeeld van het innovatieve vermogen van Fource. “Daarmee hebben we de markt op z’n kop gezet.” De Jong: “Al in 1995 zijn we begonnen met elektronisch bestellen via PartsNet; voor 11.00 uur ’s ochtends bestellen is binnen negentig minuten in huis. Die service bieden we nog steeds, met meerdere bestelmomenten per dag. Garages zijn steeds langer open waardoor ook wij de ontwikkeling doormaken richting een ‘24/7-bedrijf’.”

Beschikbaarheid cruciaal
Het succes van PartsNet heeft er volgens De Jong voor gezorgd dat 97 procent procent van de omzet van Fource online wordt gerealiseerd met een belangrijke piek tussen 8.30 en 11.00 uur ’s ochtends. “Beschikbaarheid is extreem belangrijk.” Om de beschikbaarheid te kunnen garanderen, heeft Sator Central Services onder andere gekozen voor dubbel uitgevoerde lijnen, twee verschillende providers voor de connectiviteit en twee eigen datacenters on-premise die met een glasvezelverbinding met elkaar zijn verbonden en continu worden gesynchroniseerd. “Voor commerciële datacenters is het lastig om de Service Level Agreements te bieden die wij verlangen.”

“Toch zul je nooit helemaal storingsvrij zijn”, zo onderkent De Jong. Zo kunnen corrupte data in het Enterprise Resource Planning-systeem incidenteel voor een grotere storing zorgen. Van Doorn: “Ook zullen we altijd te maken hebben met aanvallen van buitenaf, bijvoorbeeld met ransomware of via DDoS-attacks. Als het gaat om de uitlevering van je spullen, dan ben je eigenlijk het meest kwetsbaar op de internetlagen. Nu valt het nog wel mee, maar die kwetsbaarheid wordt wel groter naarmate wij als bedrijf groeien. Daar kijken wij met argusogen naar.”

Security steeds belangrijker
Security wordt binnen de Sator Holding dan ook een steeds belangrijker aandachtspunt, zo begrijpen we van De Jong en Van Doorn. Zo is er een riskmanager aangesteld, worden de eerste stappen gezet richting een Informatiebeveiligingsbeleid en wordt het onderwerp bij de business onder de aandacht gebracht. Deze inspanningen zullen volgens De Jong in 2018 een hoogtepunt bereiken met het afronden van het Informatiebeveiligingsbeleid. “Maar we doen het wel stap voor stap, want de prioriteiten buitelen momenteel over elkaar heen.”

Een eerste stap die dit jaar wordt gezet, is de vervanging van de firewalls. De Jong: “Onze huidige firewalls zijn zowel economisch als technisch nog niet afgeschreven, maar ik denk wel dat we hier een verbeterslag kunnen maken.” Gekeken wordt naar een oplossing die naast firewalling ook zaken biedt als encryptie van data en intrusion detection. Ook is Sator Central Services zich aan het oriënteren op een Security Information and Event Management (SIEM)-oplossing, ‘om rare dingen op het netwerk te kunnen detecteren’. “De focus is zich aan het verplaatsen. Waar eerst de nadruk lag op het buiten houden van hackers draait het nu veel meer om het signaleren dat er iemand is binnengedrongen en op het beschermen van de data. Daarnaast zullen we ook zeker kijken wat we kunnen doen om scraping tegen gaan, ter bescherming van de informatie en plaatjes die we door de jaren heen zorgvuldig hebben opgebouwd.”

Co-managed
Net als de oude firewalls zullen ook de nieuwe Next-Generation Firewalls weer worden beheerd samen met Motiv. “Ook op het gebied van security zijn we nog een beetje huiverig om alles uit handen te geven”, zo zegt De Jong met een lach. “Het fijne is dat we de specialisten van Motiv in kunnen schakelen als zich een lastig probleem voordoet, of een storing die wij niet begrijpen. Motiv houdt ons ook proactief op de hoogte van alle nieuwe dreigingen, en van de dreigingen specifiek voor de devices die wij in gebruik hebben. Het is fijn als je proactief benaderd wordt. Dat doet Motiv heel goed.”


Dit artikel is eerder verschenen in Motivator Magazine, voorjaar 2016.

Lees meer over