Column


Column Ferry Waterkamp

Ben ik failliet?

“Ik ben er altijd vanuit gegaan dat het met onze beveiliging wel goed zat.” Het is een reactie die veel mkb-ondernemers ongetwijfeld zullen hebben, want zoveel moeite zullen hackers toch niet nemen om in te breken bij de ‘ondernemer om de hoek’? Toch?

Dat dacht ook autobedrijf Van Den Akker uit het Brabantse Best. Een 16-jarige hacker had nog de moeite genomen om de directeur van het autobedrijf te wijzen op beveiligingsproblemen met het e-mailsysteem en bood zelfs aan om de beveiliging op een hoger niveau te brengen. Niet nodig, vond de directeur, want met die beveiliging, daarmee zat het wel goed...

Totdat de directeur op zijn eigen telefoon een e-mail ontving. “Daarin stond dat we failliet waren. Die had ik niet zien aankomen.” De gepasseerde hacker had vanuit het brakke e-mailsysteem twee- tot drieduizend klanten van Van Den Akker gemaild over de ondergang van het autobedrijf.

Wijze lessen
Ik denk dat Van den Akker nu wel een aantal lessen heeft geleerd. Ten eerste dat niet alleen de grote multinationals de doelwitten zijn van hackers. Via Omroep Brabant waarschuwde de ondernemer andere bedrijven dan ook om beveiliging van systemen niet te lichtzinnig op te pakken.

Een tweede les: hackers hebben niet altijd slechte bedoelingen en zijn niet altijd uit op schade. De 16-jarige hacker die het autobedrijf zijn hulp aanbood, vond het waarschijnlijk gewoon leuk om beveiligingsgaten op te sporen en wilde echt behulpzaam zijn. Daarvoor zou hij wel wat credits mogen krijgen, of een bijbaantje als parttime informatiebeveiliger.

Helaas was de reactie van de Bestse ondernemer van een geheel andere orde: tegen de hacker werd aangifte gedaan. “We nemen dit heel serieus op.” Beter was geweest om de eerdere melding van de 16-jarige heel serieus te nemen...

Het interview dat Omroep Brabant had met de directeur van het autobedrijf is hier terug te luisteren.


Lees meer over