Achtergrondartikel


Hans van den Boomen van Check Point:

‘Bedrijven willen weten wat er is gebeurd’

“De insider threat is een groeiend risico”, zo merkte CEO Gil Shwed van Check Point Software Technologies vorig jaar al op tijdens een interview met SecurityVandaag. Het goede nieuws een jaar later? “Steeds meer bedrijven willen inzicht hebben in wat er gebeurt binnen het netwerk”, aldus Hans van den Boomen, security-engineer bij Check Point.

De toenemende interne dreiging heeft volgens Van den Boomen alles te maken met de veranderende wereld waarin we leven. Zo ligt niet alleen de dreiging op de loer dat besmette gebruikers onbewust data naar buiten sluizen, maar is ook de kans op fouten door gebruikers toegenomen. “We worden steeds mobieler en werken overal, waardoor er ook bedrijfsdata op mobiele apparaten komen te staan. Fouten met datalekken als gevolg zijn snel gemaakt.”

Een datalek kan bedrijven duur komen te staan. Sinds 1 januari 2016 moeten organisaties een lek melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en eventueel bij de betrokkenen. Verzuimen ze hierin, dan heeft de toezichthouder de mogelijkheid om een boete tot maximaal 820.000 euro op te leggen. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die vanaf 25 mei 2018 wordt toegepast, bevat een nagenoeg identieke meldplicht. Het grote verschil is echter dat de boete onder de AVG kan oplopen tot maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht