Nieuws


Vertrouwen in perimeterbeveiliging houdt stand

Aandacht voor datasecurity ontbreekt

Bedrijven hebben nog altijd een rotsvast vertrouwen in de security van hun perimeter. 94 procent van de organisaties gelooft dat beveiliging van de netwerkrand een effectieve manier is om kwaadwillenden buiten te houden. Dit blijkt uit Gemalto’s Data Security Confidence Index.

Dit rotsvaste vertrouwen is opvallend te noemen, zeker gelet op het groeiende aantal datalekken en de bijna 1,4 miljard datarecords die zijn kwijtgeraakt of gestolen in 2016. Ruim een kwart (28 procent) van de bedrijven heeft de afgelopen 12 maanden bovendien te maken gehad met een lek in hun perimeterbeveiliging. Bij slechts 8 procent van de betrokken datarecords was encryptie toegepast.

Datasecurity onderbelicht
Een derde van de bedrijven versleutelt waardevolle gegevens zoals betalings- (32%) of klantgegevens (35%) niet. Dit betekent dat deze informatie gemakkelijk gebruikt kan worden voor misdrijven zoals identiteitsdiefstal, fraude en ransomware zodra de hacker de data in handen heeft.

“Investeren in cybersecurity is in de afgelopen 12 maanden een grotere focus geworden voor bedrijven. 76 procent van de bedrijven geeft aan de investering in perimeterbeveiliging te hebben verhoogd. Het is echter zorgwekkend dat zo weinig bedrijven weten hoe ze de meest kwetsbare en cruciale gegevens moeten beveiligen”, zegt Dirk Geeraerts, identity and data protection expert bij Gemalto.

Geeraerts noemt het daarnaast zorgwekkend dat bedrijven vaak geen dataclassificatie toepassen en niet goed weten welke gegevens gevoelig zijn. “Bovendien weet meer dan de helft niet waar hun gevoelige gegevens zijn opgeslagen.”

Lees meer over