Nieuws


Cyber Security Raad slaat alarm

'Bedrijven doen te weinig aan digitale veiligheid'

Het Nederlandse bedrijfsleven doet nog te weinig aan digitale veiligheid, terwijl het wél verplicht is. Dit concludeert de Cyber Security Raad, het adviesorgaan van het kabinet als het gaat om cybersecurity in Nederland. Om de digitale veiligheid te bevorderen, publiceert de raad een 'handreiking'.

Ieder bedrijf heeft de verplichting de eigen digitale beveiliging goed op orde te hebben. Een schending van deze ‘zorgplicht’ kan leiden tot aansprakelijkheid. Indien een bedrijf software, mobiele telefoons, of andere producten of diensten met een ICT-toepassing verwerkt, dienen deze adequaat beveiligd te zijn tegen hacken. Dit kan alleen als cybersecurity al in het ontwikkelstadium van deze producten en diensten wordt meegenomen.

Veel bedrijven zijn zich onvoldoende bewust van deze verplichtingen, zo stelt de Cyber Security Raad in een nieuwsbericht op zijn website. "Daarnaast zijn er bedrijven die hun verantwoordelijkheid bewust negeren en vervolgens aansprakelijkheid trachten te ontlopen via ontsnappingsclausules in contracten. Dit is niet toegestaan onder het consumentenrecht, en ook onder het ondernemingsrecht valt niet alle verantwoordelijkheid uit te sluiten."

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht