Nieuws


European Cyber Security Perspectives

‘Bedreigingen waren nog nooit zo zichtbaar’

Dagelijks duiken oude kwetsbaarheden op in nieuwe technologieën. De leveranciers worden onvoldoende ter verantwoording geroepen om de veiligheid te garanderen. “Daarmee is het vermogen van de cybersecurity-industrie om te voorkomen, te detecteren en te reageren minimaal”, zo stellen de auteurs van de vierde editie van de European Cyber Security Perspectives.

Volgens het rapport waren de bedreigingen voor de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van data nooit eerder zo zichtbaar. Zwakke punten in de informatiebeveiliging leiden zelfs tot geopolitieke instabiliteit.

Het Internet of Things maakt de zaken er niet beter op. Het aan elkaar koppelen van steeds meer ‘dingen’ brengt een groot aantal risico’s met zich mee. Dit werd bijvoorbeeld vorig jaar duidelijk toen het Mirai-botnet om zich heen sloeg. Om cybercriminaliteit verder tegen te gaan, is samenwerken en het delen van kennis en ervaring meer dan ooit noodzakelijk.

Terugblik
The European Cyber Security Perspectives is een samenwerkingsverband van de Nationale Politie, het National Cyber Security Centre (NCSC) en een aantal bedrijven waaronder KPN, Kaspersky en Check Point Software Technologies. In deze vierde editie (hieronder te downloaden) wordt ook weer teruggeblikt op de belangrijkste ontwikkelingen in het afgelopen jaar met een samenvatting van de jaarlijkse Cybersecurity Assessment Nederland 2016 door het NCSC.


Lees meer over