Nieuws


PwC’s bananenschillenindex:

Bankiers vrezen uitglijders door cybercrime

De vrees voor cybercrime is onder bankiers fors toegenomen. Dit blijkt uit het jaarlijkse ‘Banking Banana Skins’-onderzoek van PwC en financieel innovatiecentrum CSFI.

De 672 ondervraagde bankiers, risicomanagers, regelgevers en waarnemers uit 52 landen, waaronder Nederland, plaatsen het huidige ‘macro-economische klimaat’ bovenaan hun top-24 van bananenschillen. De opmars van cybercrime is echter het opvallendst. Cybercriminaliteit stijgt met stip van plaats 9 in 2014 naar plaats 2 dit jaar. In 2012 stond cybercrime nog op de 18de plaats.

 

"Het is een mondiaal probleem, omdat cybercriminelen zich op de zwakke schakels in een nauw met elkaar verweven wereldwijde banksysteem richten", zegt Erik van der Zee, partner bij PwC en specialist in de financiële sector.

De twijfel bij bankiers over hoe de groeiende misdaad het hoofd te bieden, blijkt ook uit hun bezorgdheid over de kwaliteit van hun technologie (plaats 4) en hun risicomanagementsysteem (plaats 6). Dit toont volgens PwC de kwetsbaarheid aan van banken rondom de aanpak van toenemende criminaliteit.

Top-5
Technologie en cybercrime staan nu in de top-5 en vormen samen met overregulering en politieke interventie de belangrijkste bedreigingen voor de sector. De belangrijkste bevinding is echter het gebrek aan vertrouwen in de onzekere economie waar hoge schulden, onzekerheid over rente en problemen in opkomende markten het herstel bedreigen.


Lees meer over