Column


IT-jurist Peter van Schelven over...

Bank, consument en IP-adressen: een gelukkig stel?

Vorige week heeft het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), de instantie waar je terecht kunt wanneer je een financiële klacht over jouw bank hebt, een belangwekkende uitspraak gedaan over IP-adressen. De Commissie van Beroep van Kifid heeft geoordeeld in een zaak die door een rekeninghouder tegen ABN AMRO was aangespannen wegens mogelijke fraude bij internetbankieren. Het geschil waarover het klachteninstituut zich moest uitspreken, draaide om het volgende.

De rekeninghouder in kwestie had gedurende enkele jaren een betaal- en spaarrekening bij de bank en beschikte over een betaalpas met pincode. Op enig moment ontdekte de accountant van de rekeninghouder dat op onverklaarbaar wijze grote bedragen – voor meer dan een ton – van de spaarrekening naar de betaalrekening waren overgeboekt en dat vervolgens ten laste van de betaalrekening overboekingen naar anderen hadden plaats gehad. De rekeninghouder stelde dat deze overboekingen zonder zijn toestemming met de betaalpas door een derde waren uitgevoerd en dat liet hij zijn bank uiteraard weten. Wie de ongeautoriseerde overboekingen had gedaan, was naar zijn zeggen voor hem onbekend. Omdat van skimming van de betaalpas volgens de bank geen sprake was, sloot de rekeninghouder niet uit dat de overboeking frauduleus door een medewerker van de bank was gedaan, ook al ontbrak daarvoor iedere concrete aanwijzing. De bank wees iedere verantwoordelijkheid voor hetgeen gebeurd was van de hand, onder meer met een verwijzing naar de bankvoorwaarden.

Verder lezen?

Log in en lees verder of maak hier uw persoonlijk profiel aan en ontvang als eerste het laatste securitynieuws. Speciaal voor u geselecteerd!

Dit veld is verplicht
Vul een geldige e-mailadres in
Dit veld is verplicht