Column


#CyberSecurity

‘Alle bedrijven gewaarschuwd’

Wat is hot en trending op Twitter? In deze rubriek brengt SecurityVandaag in kaart wat het ‘beveiligingssentiment’ in deze digitale kletshoek is. Deze week onder andere aandacht voor het advies van de Cyber Security Raad om een Digital Trust Centre op te zetten.

Natuurlijk was nog altijd de nasleep van het Petya-virus voelbaar op Twitter. Zo dook er ineens een losgeldbrief op waarin een kwart miljoen werd geëist voor het ontgrendelen van systemen en bestanden, gaf de maker van de oorspronkelijke Petya-ransomware een privésleutel vrij en bleek dat de aanvallers al maanden in de systemen van het Oekraïense M.E. Doc zaten. Via deze systemen had het virus zich verder verspreid.

Sommige twitteraars vreesden een heuse ‘babyboom’ als gevolg van Petya. Reckitt Benckiser, fabrikant van onder andere de Durex-condooms, kampte door de cyberaanval met productieproblemen. Het concern moest hierdoor de omzetprognose zelfs verlagen.

Informatieknooppunten
Naast Reckitt Benckiser waren er wel meer bedrijven die Petya maar moeilijk buiten de deur kregen. APM moest zelfs nieuwe apparatuur installeren om zijn containerterminals in de Rotterdamse haven weer op gang te krijgen.

De problemen waarmee Petya het bedrijfsleven opzadelde, vormden bijna de perfecte opmaat voor de presentatie van het rapport ‘Naar een landelijk dekkend stelsel van informatieknooppunten’ van de Cyber Security Raad (CSR). “Oja, die hadden we ook nog – Cyber Security Raad”, verzuchtte @mndell.

Nou @mndell, de CSR kwam in het rapport anders wel met een serieuze boodschap. Veel bedrijven worden niet ingelicht over cyberdreigingen, en dat vindt de Raad onterecht, zo vatte @BNR het samen. Een andere samenvatting kwam van @oscarwijsman: “Informatie over cybercrime is nu te versnipperd.” @RoelandPluijm: “De Cyber Security Raad wil waarschuwing aan alle bedrijven bij een internetaanval.”

Digital Trust Centre
“Versnel in dit kader de invoering van een Digital Trust Centre voor het bedrijfsleven dat geen deel uitmaakt van de vitale infrastructuur”, zo luidde het nadrukkelijke advies van de CSR aan de verantwoordelijke minister en staatssecretaris. Volgens @DickSchoof is die versnelde invoering ‘in het belang van de digitale weerbaarheid van Nederland’.

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven kon zich helemaal vinden in het advies. “#D66 wil nationaal CERT”, aldus @KeesVee. Die opmerking leverde nogal wat gefronste wenkbrauwen op. @Jeeves_Mark: “Hey, psst, @d66: https://www.ncsc.nl/.” Meerdere twitteraars vonden het geldverspilling om naast het NCSC nog een nieuwe instantie op te zetten. Een beter idee zou zijn om de capaciteit van het NCSC verder uit te breiden.

Ook @marcel73nl zag weinig in een Digital Trust Centre: “Beste Cyber Security Raad, er is al een landelijk dekkend cybersecurity-informatienetwerk en het heet Twitter.”

Tekst: @FerryWaterkamp

Lees meer over